TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN vs KEJURUTERAAN ELEKTRIK

July 8, 2008 at 2:57 pm 41 comments

Salam and salam semua..new day, new post and new topic.eheh..mcm yg di war-war kan sebelum ni kan, ak nk bwk korg ke ‘alam’ ak yg bukan ak cipta sendiri.eheh.bukan la niat kat sanubari ak nk compare kos ak ngan kos mamat yg sememangnyer superb tu kan,cume..cume..cume..lalalalala..jap,ape2 pon sebelum tu ak nk ty.penah x korg terdengar iklan kat radio or kat tv pasal kos ni dr PTPL or mane kolej swasta??kalo penah dgr bagus la, kalo x pernah dgr..erm………pade sape2 or adik2 kalian yg x lepas nk amik medik, why not cube kos ni.jgn korg risau, MLT ni same susah je ngan medic, cme MLT 4 tahun.subjek yg kitorg blaja pon x jauh beza ngan medic.kire korg ley jadik member kamcing budak medik la.ehe read more..

dilembaran baru ni, ak dgn rase lapang n free nyer nk kasik tau korg pasal kos ni yg konon mcm fames tp mcm x brape well-known.Teknologi makmal perubatan dikenali sebagai MLT.ape sebenarnyer keje kitorg ni ek? pembantu makmal ke? buat ubat ke? medic ke? ishhh..tolak tepi sumer tu sebab salah banget!!!!dah terang2 word MAKMAL tu, apparently keje kat makmal la kan.skrg ak dah sem 5[dah senior babe..!!!] mase sem 3 dulu mcm2 specimen ak ngadap..darah, air kencing, najis pon ader gak..lalalala

erm, meh la cni ak kasik korg sampel keje yg MLT kne bwt:…for instance; ade la sorg hambe allah ni batuk berdarah, so die pegi la jupe doktor.doktor akn amik kahak die.specimen tu akan di hantar ke makmal utk di test.ha,once da dapt result, report pon kuar.yg observe and kerje kan kahak tu,MLT la yg kne buat..amacam??? menarik tak???haha..see!betape pentingnyer MLT..ehehe..

korg jgn takut or bimbang, sumer fluid and tissu kat bdn kite ni korg akn handle.tp depends on makmal ape yg korg jage nnt.buatnyer dpt makmal yg berdeal ngan najis [parasitology],nasib la korg.itulah yg kite name kan cabaran!!!ekeke..

kalo korg nk keje as forensik pon no hal lah.korg tgk CSI x?alatan yg makmal diorg gne tu x jauh beza ngan malaysia,cme a bit canggih la kot.selain ospital, IMR[institute medical research] pon korg ley keje.byk tempat lg.kalo rs nk tau lgi pasal kos ni, boleh la ty yg lebih arif..pathologist ke..

xrugi amik kos ni..SUNGGUH!!! InsyaAllah.hehe.untung2 ley dpt jodoh kat ospital tmpt korg keje, ntah2 doktor!!hahahaha..kan mengancam tuh!!!ehe

oklah, tu je kot.smoge ape yg tertaip ni mendatangkan manfaat kat kite sumer.pasal kos letrik, biarlah yg lebih tau explain pasal karen2 ni.

Salam.

PS, akulah org yg x lepas nk amik medic tuh..

About these ads

Entry filed under: mase dEpaN. Tags: .

hackeD by pulutKUNING Secondary- Form 1

41 Comments

  • 1. princess  |  July 9, 2008 at 4:58 pm

    bapak menarik aku bace psl kos ni..its related with engineering but combine with medic..ish mcm teringin nak amek wat second degree ..ngee :D.well done for the post.giv me new knowledge ;)

  • 2. mmsy87  |  July 9, 2008 at 6:48 pm

    Herm.. aku minat medic dlu tapi tak dapat nak wat camano..

  • 3. mucitt  |  July 10, 2008 at 6:01 am

    thanks a bunch..princess
    just so u know, the one and only U yg offer DEGREE in MEDICAL LABORATORY TECHNOLOGY ader kat UiTM Sh Alam..so,kalo nk tau ape2..simply contact me..chewah!!!!haha

  • 4. abu al-abbas al-aiyubi  |  September 10, 2008 at 10:55 am

    nanti u all kerja kat mana? hospital ke?

  • 5. ummulmursyida  |  September 12, 2008 at 5:15 am

    aah..lain tempat kat IMR,PDN..tu sumer kat area chow kit..

  • 6. iorichee  |  February 6, 2009 at 3:51 pm

    banyak tempat bole pi kalo keje MLT nie…
    MLT nie banyak cabang cuma x femes seperti medic…
    mike ko ambk degree MLT ker..?
    sebab aku adalah salah sorang graduan dan MLT
    Medical Laboratory Technologist tapi dalam bidang Histopathology
    nak citer lebih pon aku tak pandai
    tapi bole laa…
    skit2 tue…
    MLT nie bole wat kerja
    Diagnostik dan Research
    ada differnce antara 2 nie…
    so mike bole terang lebih lanjut…

  • 7. mmsy87  |  February 8, 2009 at 12:36 pm

    sorry..jangan salah faham.. ummul yang amik subjek nie..
    ak amik electrical engineering

  • 8. iorichee  |  February 8, 2009 at 2:37 pm

    ooo…
    ingat ko yg ambik…
    dia ambik degree kat mana?
    uitm jalan othman ke..?
    aku ex-student sana…
    tapi aku cuma ambik diploma sahaja…

  • 9. ummulmursyida  |  February 8, 2009 at 7:03 pm

    aah, uitm jln othman..
    owh..
    degree bru je bukak..
    skrg keje mane eh oirichee?

  • 10. iorichee  |  February 9, 2009 at 2:01 am

    keje kat UM…
    dental fakulti…
    lama tak lepak JO…
    mungkin ada masa kita bole berjumpa…
    so nie batch bape yek…?

  • 11. ummulmursyida  |  February 9, 2009 at 5:56 am

    batch ke 5 rasenye..
    sy baru part 6..
    ade mase boleh lepak..
    ni kwn mamat jugak eh??

  • 12. iorichee  |  February 9, 2009 at 10:25 am

    a’ah lebih kurang camtue la…
    batch 5 ekk…
    hhmm…
    tak sempat jumpa senior la..
    yg satu batch masa diploma…
    diorg batch 1,2,3…
    dah abis blajar…
    tapi takat nie jawatan untuk MLT U41
    blom kuar lagi…
    masih dalam perbincangan…
    huhuhuuu…
    bukan nak takutkan…
    mungkin ummul kuar jawatan tue dah ada…
    sekrg nie dalam stage final
    untk jawatan MLT nie…

  • 13. ummulmursyida  |  February 9, 2009 at 11:24 am

    aah, ade jugak kitorg dgr pasal u41 tuh..
    kitorg budat visit kat hospital klang ade bincang pasal mende ni jugak..
    sy dah x sabar abis blaja..
    makin excited plak nk jumpa iorichee nih..
    nk ty, kalau sy kluar, boleh apply jwtn forensik x??
    ^-^

  • 14. iorichee  |  February 9, 2009 at 11:40 am

    hhmmm…
    not sure…
    tapi bole kot…
    forensik di makmal…
    wat analisis…
    bidang forensik nie dalam lain cabang..
    lebih kpd penyiasatan…
    sebab blajar dulu..
    tak didedahkan pada bahagian forensik…
    so not much infomation about it…
    tapi bleh tanya lecturer kat JO sana…
    puan Ina dgn prof sulong, yg lain rasanyer ambik master…
    mention nama Richee mesti diorg ingat kot…
    hhahahahaaa…..
    budak byk masalah…

  • 15. ummulmursyida  |  February 9, 2009 at 11:48 am

    owh
    pprof sulung x de dah
    puan ina smbung blaja skrg
    amik phd..
    puan ina aja sy microb 3 sem..
    die garang!! tp baik
    ehehehe..
    sy pernah hampir2 kene halau dr kelas die..
    sebab x pay attention..
    gaji ok x??
    best la dah kerja..
    ade duit..kereta..
    ehehe

  • 16. iorichee  |  February 9, 2009 at 2:43 pm

    hhmmm….
    bole laa…
    tapi keje pakai diploma jee…
    tgh tunggu masa wat degree…
    bila semua dah selesai nanti…
    kereta blom ada lagi…
    pun ina dia mmg camtuh…
    tapi x tau la dia makin garang…
    huhuhuuu…
    dia ok jee…
    baik dan lembut hati…

  • 17. parasitlahko  |  February 20, 2009 at 2:29 am

    ada sesapa boleh kasi silibus degree MLT kat UITM tak?. boleh send kat anthreyu@gmail.com kalau ada.

  • 18. ummulmursyida  |  February 20, 2009 at 9:41 am

    silibus??
    erm..
    subjek2 yang kitorg belajar..
    i’ll try =)

  • 19. marblehead..  |  March 13, 2009 at 4:25 pm

    salam..
    saye sebenarnye x berape tao bidang nie..
    tpi macam menarik..
    saye nak tanye la..
    klu kite amek bidang nie utk diploma..
    pastu degree kte nak sambung medic leh ke..??

  • 20. ummulmursyida  |  March 14, 2009 at 6:10 am

    boleh..
    ade post diploma kitorg yg sambung medik degree kat india..

  • 21. iorichee  |  March 14, 2009 at 11:05 am

    dari diploma MLT ke Degree kedoktoran mmg bole…
    lagi di galakkan..
    sebab kita dah expose benda ni dari awal lg…
    sangat untung bila ada diploma MLT
    dan Degree kedoktoran..
    dengan cepat kita bole dignose
    dan meminimumkan kos dan pembaziran masa…

  • 22. budak lepasan spm  |  March 15, 2009 at 1:42 pm

    kak…nak blaja benda ni susah x??

  • 23. ummulmursyida  |  March 16, 2009 at 7:18 am

    thanks abg oirichee ats penjelas tuh..
    untuk budak lepasan spm ni pulak..
    erm..kalau awak minat sains.. so mende ni x jadi masa;ah..
    insyaAllah..
    abg richee.. ape pendapat abg?? kos ni susah x?
    https://pulutkuning.wordpress.com/2009/02/20/teknologi-makmal-perubatan/

  • 24. marblehead..  |  March 16, 2009 at 9:45 am

    thx a lot…
    brape pointer or cgpa yg memboleh kan kte smbg utk amek degree medic yerk..

  • 25. ummulmursyida  |  March 16, 2009 at 10:19 am

    akak rase paling minimum 3.5
    advantage yg lebih ckit untuk 3.75 keatas..
    paling secure, kompem dapat, 4.o for the whole 6 sems..
    hehehe

  • 26. iorichee  |  March 16, 2009 at 11:19 am

    cos nie kalo ambik diploma
    mmg senang kalo korang bole faham bahasa inggeris…
    seriously….
    nak kata senang mmg senang…
    nak kata susah mmg susah…
    depends kat korang laa…
    sapa ada daya hafazan yg tinggi
    cos nieh senang sangat..
    sebab korang akan belajar
    teori dan praktikal…
    batch abg dulu x ramai dapat AD
    tapi batch junior semua bole tahan…
    tapi mmg best
    sebab korang belajar ttg diri sendiri…
    itu yg menarik…
    heamatology ttg darah kita…
    bacteriology ttg enverimenrt kita
    chempathology ttg cecair badan
    serology ttg immune kita
    histology ttg tisu badan kita
    cytology ttg genital kita
    dan macam2 lagi…
    kalo korang futher study
    ambik ijazah kedoktoran…
    3.0 dalam tangan…
    sebab korang akan ulang balik subjek tuh…

  • 27. iorichee  |  March 16, 2009 at 12:05 pm

    kat sini ada sedikit info as MLT histopathologi…
    sapa ada soalan bole tanya sini atau kat blog sana..
    sama je…
    i will try answers all your question as good as possible..
    inibidang keje MLT pangkat Diploma
    degree kena tunggu ummul buat sesi perkenalan…

    http://iorichee.wordpress.com/2009/03/16/tentang-kerja-aku-di-universiti-malaya-sebagai-mlt/

  • 28. aku_mlt  |  April 5, 2009 at 1:18 pm

    i pn mlt gak..skrg kija dkt makmal toxicologi.jabatan perubatan molekul..dulu sblm i msk course mlt ni..i tgh blaja dkt matrikluasi sains hayat kat londang..time tu i ingat nak further study buat medic..tapi i ni xla pandai sangat,dgr cite pas matrik byk kena lelong..nanti dapat course yg entah ape2 ntah..pas tu i pn apply buat diploma MLT dkt IPTA (bkn IMR yg isi melalui SPA8 tu).blaja MLT ni xler susah sangat..kat tempat i ni xbyk pengambilan peljar utk course ni..dlm 30 org ajer..mula2 blaja..menarik gak course ni..blaja pasal anatomy,fisiology,biokimia,biostatistic,lab math,cellular pathology,histopathology,cytology,heamatology,biology cell and genetics, clinical microbiology, parasitology,tansfusion medicine,immunology dan mcm2 lagi subjek yg mencabar,ader antara kelas i belajar dgn budak degree biomedic..tapi bila nak dkt2 grad.i buat la ckit research psl mlt ni..sedih gak sbb jawatan sbg JURUTEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN ni xder skim yg bagus..gaji rendah jer.dibanding dg jururawat diploma gaji mlt ni kurang sbyk 15% berikutan elaun kritikal yang jururawat dapat..menyedihkan lgi sbb skim perkhidamatan utk jawatan ni hanya setakat gred U38 kalo xsalah i la..tiada gred U41 spt yg diberi kepada Juru Xray,Jururawat,Pembantu Perubatan,Pembantu Farmasi..rasa mcm jawatan ni terpinggir dan dianaktirikan oleh kerajaan..kalo lah saya tahu jadi mcm ni.mungkin saya xambik kursus diploma MLT ni..kepada adik2 yang mempunyai result SPM yg cemerlang.pikir dulu sblm mengambil course ni..jgn jadi mcm i..

  • 29. ummulmursyida  |  April 6, 2009 at 1:58 am

    erm..
    sekarang ni memang betol ape yang akak aku_mlt ni ckp..
    tp diploma memang stat u29 ke..?
    kalo degree stakat ni post yg ade pegawai sains je la, c41..
    mcm yg abg oirichee ckp, kat kementerian tgh fight untuk u41..
    ape2 pon doakan lah nasib menyebelahi kami..
    lagi pon, jpa ade tawarkan biasiswa untuk degree MLT ni, so sy rase sooner or later mesti u41 wujud untuk MLT..
    insyaAllah..

  • 30. iorichee  |  April 6, 2009 at 4:37 am

    aku_mlt
    yup mmg betul…
    so tau apa makna setiap pangkat tuh…
    U29, U32, U36,U38…????????
    tahu ke tak…????
    ok camn nier la nak bagi senang…
    untuk lepasan PMR
    pangkat diberikan U3
    untuk lepasan SPM
    pangkat diberikan U17
    untuk lepasan Diploma
    pangkat diberikan U29
    untuk lepasan Degree
    pangkat diberikan U41
    dan seterusnyer…
    so wahai aku_mlt
    jangan terkeliru….
    then sekarang tentang elaun kritikal tuh
    mmg nursing dapat 15% dengan doktor
    sekarang nie kitorg try fight untuk dapatkan
    elaun chemical kritikal…(harap2 dapatla)
    skim gaji mmg xbole nak kata apa laa…
    tapi kalo kita dah minat..
    gaji kecik pun tolak ketepi…
    nak cepat kaya kena berniaga…
    berniaga dengan cara betul dan diberkati…
    untuk pangkat U29
    ini untuk MLT kerja biasa2 jee…
    untuk pangkat U32
    ini untuk MLT supervisor untuk MLT U32
    untuk pangkat U36 plak
    ini untuk MLT yg menjaga MLT
    then pangkat U38 plak
    ini untuk MLT seluruh negara….
    bole kira ketua@pengarah MLT
    mereka akan berkumpul berbincang di satu tempat…
    U29 ada lebih kurang beribu
    U32 ada lebih kurang Beratus
    U36 ada lebih kurang berpuluh
    dan U38 ada lebih kurang 8 org(pada tahun 2005)[sorang mewakili setiap negari]
    so kalo nak buat ulasan biarlah berfakta…
    jangan mengelirukan apa2 info…
    kita bole berbincang…
    selesaikan segala kesulitan dalam diri…
    oh ya aku_mlt
    keje dimana?
    dok makmal mana?
    lulusan grad tahun biler?
    belajar kat mana?

  • 31. iorichee  |  April 6, 2009 at 4:39 am

    betulkan mana yg salah
    atau bole tambah mana2 yg kurang
    hamba nieh masih lagi belajar….
    PEACE….

  • 32. ummulmursyida  |  April 6, 2009 at 4:49 am

    mantap la bang..
    sy memang blur giler td bace..
    cuak..
    abg ni mmg byk ilmu betul psl mlt nih..
    sy pasrah je bang..
    yg penting, sy xnk sia2 kan ilmu yg da ada..
    thanks again for both of u..

  • 33. iorichee  |  April 6, 2009 at 12:04 pm

    ada kesilapan skit…
    pangkat U32…
    ini untuk mengawasi U29 dan sebagai ketua makmal…
    pangkat U34
    untuk ketua seluruh makmal
    pangkat U36
    untuk pembantu kepada U38
    dan U38
    ketua@pengarah MLT seluruh negara….

    maaf atas keralatan yg berlaku….

    ummulmursyida….
    pangkat2 ini sebenarnya secara general….
    ‘U’ ini line medical dan sains yg berkaitan dengan patient…
    sebab tuh doktor,nurse,X-ray,MLT,PT,OT,farmasi ada ‘U’ didepan…
    then angka plak seperti 3,17,29,41
    biasanyer tahap akademik….
    then 5,19,32,44 berdasarkan pengalaman bekerja….
    maybe kita tak nampak hala tuju sebagai MLT…
    tapi ingatlah…
    rezeki ada dimana2…
    keje apa pun kalo diberi peluang,
    apa pun bole jadi….
    MLT bole marah doktor kalo dia x ikut procedure yg betul…
    doktor tak semuanya bagus dan pandai…
    sebab mereka kekadang lupa….
    buat masa nieh mmg laa…
    keje untuk MLT degree xde jawatan lagi…
    tapi kita bole keje lain dulu…
    cari pengalaman…
    keje sebagai MLT U29 dulu pun xper…
    nanti ada jawatan kuar
    bole mohon…
    jangan kita andaikan
    bila kita grad terus dapat keje…
    tak semua orang bernasib baik….
    tapi kita buat keje lain pun takper…
    bole kira addition knowlegde…
    PEACE…..

  • 34. kicap jalin  |  April 21, 2009 at 8:32 am

    ada ssiapa yg ble kctau sbjects n kod for dipl. MLT?
    nti send >syanur_misziz@yahoo.com

  • 35. ummulmursyida  |  April 21, 2009 at 2:47 pm

    https://pulutkuning.wordpress.com/2009/02/20/teknologi-makmal-perubatan/

    kat cni yang degree punyer, rujuk yang under ‘kursus utama’
    lebih kurang je..
    kalau nk silibus, kne log in, so sy amik degree, boleh log in yg degree punye je lah..
    harap dapat membantu ye kicap jalin..

  • 36. mlt_u29  |  May 18, 2009 at 6:21 am

    menarik post nie… saya baru pertama kali menjengah blog ini. itupun sebab tajuknyer… saya mlt kat sebuah badan berkanun… lulusan drpd USM Kubang Kerian Kelantan…… second last batch of the course kat situ sebelum dimansuhkan…. harap2 elaun yang dicakapkan tue akan diluluskan… insya allah…. mungkin sekarang course nie dah glamer… tapi 10 tahun yang lalu siapa kenal apa tue kerja MLT???? bile mak citer ngan jiran2 pasal course aper saya amik kat U dulu, mereka akan tanya balik… “course ape tue??? bile grads nanti keja kat mana???” dan ya… sekarang banyak jawatan kosong utk lulusan ini… tapi zaman saya dulu susah sangat…. bayangkanlah… ader 75 orang jer dalam batch saya…. daripada situ berapa kerat sangat yang keja MLT??? saya nak dapat keja kat sini pun lama lepas grads… sebab nyer… masa saya dulu, banyak hospital dah saya anto permohonan kerja tapi takder jawapan… dah tue.. yang panggil interview pulak cakap “minta maaf tapi kalau boleh kami nak yang dah ada pengalaman” abis tue.. macamana nak ader pengalaman kalau tak diberi peluang dahulu… sekarang dah senang… course nie pun dah di upgradekan ke degree… baguslah tue… tapi sedih juga kenapa sekarang baru di pandang… dulu tidak??? memang kamu zaman ini beruntung… kalau 10 tahun dulu??? saya sekarang alhamdulillah dah jadi mlt. kalau ada rezeki nak jugak sambung degree mlt nie kat Uitm nun. tapi kesian pada kawan2 saya yang lain yang tidak berpeluang menjadi mlt malah sekarang bekerja di lapangan yang tiada kena mengena dengan mlt langsung…

  • 37. krul  |  June 7, 2009 at 1:41 pm

    salam sis n bro…sy dgr mlt nie sng dpt kena time ade dip kan..kalo degree br ssh nak dpt tpt kan…bgai mana ngan u41 tue?tu gaji kan?baper gaji nyer?plz help me

  • 38. pipo  |  June 8, 2009 at 3:01 pm

    dalam kos diploma mlt,ada subjek calculation tak?math ke?

  • 39. finas  |  June 21, 2009 at 4:19 am

    eee!!! takutnye nak blajo,,,cam susah jerk,,,

  • 40. moi  |  July 20, 2009 at 3:59 pm

    teknologi makmal perubatan macam duk makmal mcm tuh kan? sebab my fren ade bljr tuh kat ptpl kalau xsilap. n now i praktikal kat hospital serdang. ade budak msu ngah praktikal jugak kat jbtn forensik. duk tengok punca kematian. tp dy bukan doct tau. aku xingat dy amik course ape. tp mcm bio2 mcm tuh. biomedical apew.. ntah la.. lect aku kata, bdk tuh bljr hampir sama dengan doct cuma dy bukan doct. ko tw course ape tuh? aku phrmcy.

  • 41. mmsy87  |  July 22, 2009 at 6:07 am

    sila ke pulutkuning.wokeyh.com utk site baru
    time kasih…

Trackback this post


Categories


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: