PAP smear. Apekah???

September 15, 2008 at 7:19 pm 6 comments

Kawan-kawan. Hari ni nak kasik ilmu ckit. Khas untuk kaum hawa,tp kalo kaum adam nk bace,dipersilakan. Ni kira special privilage untuk org perempuan. (so far, orang lelaki ak xtau lagi)..hikhik. PAP smear, apetu??  PAP smear ni merupakan satu ujian yang bertujuan untuk mengumpul sel-sel dari faraj dan serviks. Ianya untuk mengesan sebarang jangkitan kuman dan inflammation, jugak sel-sel abnormal plus cancer jugak. x kisah lah, pre-cancer, cancer ke.. Ujian ni untuk orang yang dah pernah melakukan hubungan seks je tau. Jgn plak korang yang muda-muda ni pi hospital tetibe request doktor PAP smear.. Carik pasal namenyer tuh =P

Korang nak tau x macam mn die amik sel-sel faraj and serviks nih?? Meh meh tgk gambar ni betol2..

Ade korang nmpk x yang area name ‘transformation zone’ tuh?? Ha, kat ctu lah doktor kikis(scrap) gune satu alat yang name die spatula..(mcm gambar yang kat bawah ni)..,

means die akan masukkan kat vagina then scrap kat area ‘transformation zone’ tuh. Ujian ni sangat2 di galakkan untuk remaja yang berumur 18 tahun n above yang pernah melakukan aktiviti seks dan penting untuk run test ni dlm 1 hingga 3 tahun sekali. Jangan la plak korang datang nk buat ujian ni mase haid plak, nnt darah je yang penuh kat slide nnt.

Di nasihatkan 2 hari sebelum ujian nih, kamu2 sumer di larang untuk pakai ape2 ubat contoh sabun spermisid untuk elak sebarang ‘false positive result’.

Kanser pangkal rahim nih kanser kedua tertinggi di kalangan perempuan. so sedar x betapa pentingnyer test ni??Jgn segan nak tanya kat doktor pasal ujian ni. Ni just simple painless test =P

mesti korang tengok je spatula tuh,ader ckit rase takut kan?? Da la besi,tajam plak tuh.. X takut ke bedarah dek kerana tetusuk ke..?? Uiks, jgn pk bukan2.. as long as korang folo ape yang doktor ckp, insyaALLAH sumer ok. Cukup sekali korang have seks, sebenarnyer korang da terdedah dengan kanser serviks nih,so ni la pentingnyer korng buat test ni. Buat ape nak malu, nnt sendiri merana. Sebenarnyer, virus HPV tuh akan mule2 membiak kat transformation zone tu la, sebab area tuh merupakan sel awal yang sensitif. so, kalo da virus tu beranak pinak kat cel2 kat TZ tuh, sehingga mampu mengubah rupe bentuk nucleus cells TZ tuh, tu yang cell tu jadi ‘giler’ and abnormal..Ha!! Mase tu lah start jadi kanser. Uiks..ngeri kan bunyik nyer. Jahat tau HPV tuh. Hahaha..name penuh HPV tuh ialah HumanPapilloma Virus.

Ni lah HPV nyer. Mcm bebola gabungan honey stars tu kan??

Jadi marilah sama2 kite aware and concern pasal diri kite sendiri..

Yeah!!!

Entry filed under: mase dEpaN. Tags: .

Mariah Carey – Hero Restoran Keganasan?

6 Comments Add your own

  • 1. mmsy87  |  September 15, 2008 at 11:49 pm

    ahah..kitorang punyer camner wei? eheh

    Reply
  • 2. ummulmursyida  |  September 16, 2008 at 2:23 am

    hahaha..ish,malu la ak nk selongkar ‘barang’ ko..ehehhe

    Reply
  • 3. ashraf  |  September 17, 2008 at 4:48 pm

    aku tau pe tu PAP smear!
    haha
    nice blog u got here

    Reply
  • 4. ummulmursyida  |  September 17, 2008 at 8:11 pm

    hehe..bagus ashraf! Bagus! Ni la lelaki yang kite mahukan =P

    Reply
  • 5. mmsy87  |  September 18, 2008 at 1:32 am

    ceh.. asyraf.. ko keje pilot ker aper erk? nak gak naik kapal terbang cockpit tuh wei..isk isk isk

    Reply
  • 6. ummulmursyida  |  September 18, 2008 at 5:00 pm

    hahaha..amacam pilot boleh tau PAP smear eh?? ak betambah kagum ngan ko r ashraf!!!!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories


%d bloggers like this: