Bacteria ku sayang =)

September 19, 2008 at 6:36 am 3 comments

Wah, ak sayang kaum aku! Memang best jadik pompuan,kalo x, xder la tv3 buat rancangan Wanita Hari Ini,sebab pompuan ni banyak cerite, banyak songeh pon ye gak! Ehehe..

Dalam dok terpk tajuk yang best, nk jugak la ak kenalkan kat korang satu bakteria yang menjaga kaum perempuan ni, read more..

Al kisah Siti lactobacilli, yang bermastautin kat vagina kalian2 semua. Lepak lepak..xde niat kat hati nk bicara soal lucah. Tolak ketepi semua tuh! Kne openkan mind tu sebab ape yang ak cube nk reveal kat cni, ialah kekeliruan kalian semua pasal penggunaan ‘genital wash’..ala..yang melambak kat farmasi tuh. Yang Rossa ader jadik duta untuk produk ‘Sumber ayu’..ehehe.

Pertama sekali nyer,sebagai pengetahuan asas, kalian kne la tau yang sebenarnyer vagina ni bersifat asidik, dan kat cni ade ckit pecanggahan pendapat ahli saintis pasal ‘What makes vagina acidic’.. 

yang pertama, ade kate sebab lactobacilli ni yang produce lactic acid, tapi yang teori kedue ni kate sebab cel-cell kat vagina ni yang produce lactic acid.

ak macam berminat nak eleborate pendapat kedue tu (cel-cell kat vagina ni yang produce lactic acid)..

pernah dengar kan term ‘anaerobic’..? Untuk sape2 yang xtau, ak bgtau yang term tu maksud die ‘tanpa oksigen’, dan vagina ni adelah daerah ‘anaerobic’..jadi sepanjang idup si vagina ni, die cume boleh jalankan ‘anaerobic metabolism’, kan kalo anaerobic metabolism akan produce lactic acid,so sebab tu lah vagina ni asidik.

ala,tp mane2 pon same sebab kalo xder lactobacilli, xde la jugak metabolism nyer,so sebenarnyer they need each other.

jadik, kakak-kakak dan makcik-makcik adalah di tegah sama sekali untuk gune sabun untuk cuci genital tuh,nnt hilanglah keasidan vagina. sebab sabun kan alkali =P

Sebenarnyr kan, pH vagina ni area 4, and cukup untuk melindung vagina dari sebarang serangan dari pathogen. Dan sebenarnye sperm yang masuk vagina pon akan mati. So, sebab tu lah, semen (air mani yang dalamnyer ade sperm) bersifat alkali, so nanti bile semen masuk dalam vagina, suasana akan bertukar jadik neutral, maka akan hiduplah sperm dengan riang-ria nye dalam vagina dan berenang-renang =)

Ape yang jadik sebenarnyer kalo sorang pompuan tuh kne jangkitan kuman??? mesti lah sebab lactobacilli tu dah berkurang and x ade. So, pH akan meningkat, menyebabkan bakteria yang hidup dalam suasan alkali pulak yang bermaharajalela a.k.a coccobacilli.

Entry filed under: mase dEpaN. Tags: .

Hyper Week of 14-19 September 08 18 Sept 2008 [part i]

3 Comments Add your own

  • 1. haya  |  September 19, 2008 at 1:33 pm

    terus…
    terus….
    tell me more….
    bila dh alkali , apa plak akn jd dgn vagina tu?
    kiranya coccobacilli ni bakteria jahat lh ye..??

    Reply
  • 2. mmsy87  |  September 19, 2008 at 2:06 pm

    yeah…mane tau satu hari nanti dier bertaubat ker.. eheh

    Reply
  • 3. ummulmursyida  |  September 19, 2008 at 2:49 pm

    aah..coccobacilli ni jahat..erm..xpe2.later ak cark ‘why coccobacilli is our enemy plak =P

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories


%d bloggers like this: