Adui.. T_T

September 23, 2008 at 6:38 pm 7 comments

pernah rase bestnye senggugut x?? ak tau mamat mesti selalu. ehehe..

familiar la senggugut ni, da jadik adik beradik ngan kaum pompuan plak. tp x semua la. Sumtimes senggugut ni boleh jadik reason knp kaum hawa skip kelas, x pegi keje. xpayah byk cite lah, ak bgtau korang je ape yang ak dapat korek. ni pon rase bahase yang paling senang ak gune..iaitu ‘bahasa melayu’, bukan ‘bahasa sains’..hohoho

senggugut ade due jenis, yang first ‘utama’ yang second ‘sekunder’..

senggugut atau name mat salleh die ialah premenstrual dysphoric disorder atau dysmenorhoea merupakan sakit yang timbul dengan kedatangan haid bagi seorang wanita.

start sakit tu disebabkan berlakunye pengecutan rahim yang luar biase. pengecutan rahim tu disebabkan terhasilnye hormon prostaglandin oleh ‘lining of womb’. sebenarnye once ‘telur’ aka ovum dibebaskan oleh ovari, hormon prostaglandin pon terrelease jugak. prostaglandin tu la yang mngecutkan rahim tu. ade sesetengah perempuan menghasilkan lebih banyak hormon prostaglandin ni, jadi rahim nye akan mengecut lebih la, so sakitnye pon lebih. tu lah starter kepada senggugut.

plus, kesakitan ni akan jadi LEBIH sakit sebab bile mngecut so darah kurang ke myometrium (otot yang dekat uterus, aka dinding rahim). darah kan bwk oksigen, so area tu kurang oksigen la..

tp skrg zaman moden, period pain da melambak kat pharmasi kan..yang kaler pink [kaler feberet kaum pompuan]..ehehe

ak x pernah lagi kne senggugut, syukur lah. Ish, nk gak rase sekali, mesti disaster weh..adui T_T

Entry filed under: mase dEpaN. Tags: .

Someone to Save You Pulang beraya Beku bebeh!

7 Comments Add your own

  • 1. tra  |  September 24, 2008 at 4:08 pm

    ak pon x pnah kn~

    Reply
  • 2. mmsy87  |  September 24, 2008 at 11:00 pm

    ak selalu seggugut time pagi jerk..

    Reply
  • 3. ummulmursyida  |  September 25, 2008 at 2:28 pm

    tu la..alhamdulillah lah pada sape2 yang xpernah kne..

    Reply
  • 4. ajai  |  September 26, 2008 at 6:33 am

    mat….cantik blog……..masyuk nyer posting ko nih……

    Reply
  • 5. mmsy87  |  September 26, 2008 at 8:01 am

    sesku kembali mengganas…heheh
    tul tak? tak berubah ko kan ajai.. ehehe

    Reply
  • 6. ummulmursyida  |  September 26, 2008 at 8:05 am

    haha..mamat kne lagi..best2! ape2 ‘gosip’ n cite pasal pompuan memang best..buekkk

    Reply
  • 7. adoi  |  September 24, 2009 at 3:27 pm

    tgh senggugut ler nie…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories


%d bloggers like this: