Up satu level lagi =P

September 27, 2008 at 6:29 am 4 comments

kalo dulu dunia perubatan mempermudahkan idup pasangan suami isteri dengan sediakan pregnancy kit untuk buat pregnency test kat rumah je. tp kecewa kan kalo beli berbundle2 tp asik negative je resultnyer. Agak2 sebab tyme ‘bersama’ tu x betul la weh.. salah timing hari ‘subur’ kot..adei..susah gak kan kalo mcm tu.

hari ni ak nak kasik tau kat korg psl ‘ovulation kit’ plak. heh? ape haram kejadah tuh?? untuk budak2 yang da lupe, ovulation phase adelah satu ketike di mana pompuan di katekan berada dlm zone subur..senang cite kalo have sex, insyaAllah melekat r. baru la ank menjadi..sometimes pompuan sendiri xtau bile die subur. buatnye haid x teratur, akn susah nk membilang,so ni lah gunenyer ‘ovulation kit’ tuh.

aplikasi mcm pregnancy kit tuh, just gne air kencing. kalo pregnancy test,die nk detect hormon HCG, tp kalo ovulation test, die detect hormon LH. means, bile LH increase, ovum akn release dr ovary.so ms tu kalo sperm masuk pon, kire da ade destinasi la,xde la sperm berenang menonong je,last2 terbazir kat c2 je..kecewa tuh weh T_T… senang kan zaman sekarang, hidup mkin terancang, x payah lagi nk berteka teki. sekali jalan, terus jadik..

ni ak kasi kat korg simple step die, heh, bukan ape, untuk bekalan akn datang la..eheh

 

dlm container tu urine kalian, pastu simply dip ovulation kit dlm urine, jgn melebihi line yg bertanda tu,

mcm dlm gambar kat ats ni, korg akn nmpk double line, means positive, n kalau single line, means negative (korang x subur). sebenarnye line ‘C’ tu memang ade, yg korang kne tengok ialah sama ada line ‘I’ tu wujud x after korg remdam kit tu dlm urine. in case korg beli ovulation kit tu xde line ‘C’ tu, kire kit tu x valid da tu..paham kah??

hehe,jadi,untuk ibu2 dan bini2 org, kalo nk rancang keluarga, silalah gne ovulation kit ni, aritu kat guardian ak ade nmpk die jual, area RM10 kot,

means malaysia xlah ketinggalan, da up satu level lagi la kan.. =P

Entry filed under: mase dEpaN. Tags: .

L.O.N.E R.A.N.G.E.R Hari Interaksi Fasilitator Kelab Fasilitator 2nd – 7 Sept 08

4 Comments Add your own

  • 1. mmsy87  |  September 27, 2008 at 10:41 am

    ko memang cepat jer bab mende nie..
    ak kondom pun tak abis hafal kotak laie wei.. eheh
    macam macam ler ko..penuh ngan info
    syabas..
    ak nak anak kembar.. ader ubat tak.
    ehehe

    Reply
  • 2. ummulmursyida  |  September 27, 2008 at 10:48 am

    heh,apeler,kondom buat ape hafal kotak,ko afal ‘features’ sudah..
    ank kembar?? ko nk ak citer mcm mn nk anak kembar dlm blog ni ke weh??
    hehehe..

    Reply
  • 3. kh41  |  September 27, 2008 at 11:07 am

    weh mamat, ak rse ko ptot blikan satu ar kt umul 2…..ahahahah

    Reply
  • 4. ummulmursyida  |  September 27, 2008 at 11:10 am

    xpe xpe, xpyh susah2, ak mampu beli sendiri..buekkk!!!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories


%d bloggers like this: