Benefits of..

October 8, 2008 at 12:15 pm 7 comments

Kiss more, and kiss longer. Teeettt…

Itulah kate beberape researcher  apebile menyedari akan ‘khasiat’ di sebalik ‘kissing’ dlm kesihatan..

Bak kate Joy Davidson, die lebih suke ‘kissing’ dari ‘meditation’

“It stops the buzz in your mind, it quells anxiety, and it heightens the experience of being present in the moment. It actually produces a lot of the physiological changes that meditation produces,”

Seorang doctor gigi (Matthew Messina) kate, air liur berlebihan yang terhasil semase kissing mampu menyahkan bacteria pada gigi dan sekali gus dapat membantu membreak down kan plaque. Hahahaha..

Director kepade health promotion (Bryant Stamford, PhD) pulak cakap, kissing boleh bantu dlm membuang kalori..

Wohooo!!!

 “During a really, really passionate kiss, you might lose two calories a minute because it double your metabolic rate.” Erm…

Berpegangan tangan ni pulak merupakan good-old fashioned cuddle…

Ia mampu untuk mengurangkan penyakit jantung, mengurangkan tekanan, dan jugak meanjangkan jangka hayat hidup.. Weeee..

Di jantung ade satu hormone yang kite panggil name manje die ‘cuddle hormone’ atau name sebenarnye oxytoxin..

oxytocin ni byk berbakti dalam nk memastikan kesihatan seseorg tu terjamin..

‘Oxytocin shows a marked increase in the blood supply after just 10 minutes of warm, supportive touching’

Ade pasangan sukarela yang nk join dalam satu experiment, situasi pertama mereka di letakkan dalam bilik yang berasingan..

Diorang punye tekanan darah, paras hormone oxyticin dan cortisol di sukat..

(dua-dua hormone tu ialah hormone stress)..

Situasi kedua plak diorg di letakkan dalam satu bilik yang senyap dan sunyi..

Sambil menonton romantic video, dan 2 minit berbual pasal nostalgia romantic diorang (mase masing2 terfall in love each other)..

And adegan hug menghug..

‘’Our findings suggest that when the relationship is supportive and strong, time spent with the partner may be beneficial by reducing blood pressure and protecting against future heart disease,”

Macam tu lah komen2 researchers pasal experiment tadi..

Sentuhan juga menyebabkan terproduce nye oxytoxin, yang menyebabkan org yang menyentuh tu terase untuk menyentuh dan disentuh.. (means belai each other laaa..)

Adei..susahnye ayat BM..

Ehem ehem..

Itu je info untuk kali ni..

Bagus di amalkan untuk pasangan yang DAH BERKAHWIN =)

Entry filed under: mase dEpaN. Tags: .

Al- Fatihah-Nurrizan Harun Demam laie..

7 Comments Add your own

  • 1. edy  |  October 8, 2008 at 12:22 pm

    ala kalo belom kawin pon aper salahnyer…

    Reply
  • 2. ummulmursyida  |  October 8, 2008 at 12:30 pm

    tak salah.. tak salah..ehehehe

    Reply
  • 3. mmsy87  |  October 9, 2008 at 2:07 am

    tak kahwin tak payah ler kawan.. kecoh nak jugak ka…

    Reply
  • 4. ummulmursyida  |  October 9, 2008 at 3:59 am

    erk..cop! ak x terlibat!! ak budak2 laie..puase still penuh!

    Reply
  • 5. mmsy87  |  October 9, 2008 at 10:24 pm

    ala. kalau ikut nafsu cepat bosan sendirik rugi mati pucuk baik mati terus dari terus idup kat dunia maya nie🙂

    Reply
  • 6. sugarcandylala  |  October 10, 2008 at 8:05 am

    amek korg nasihat dr org berpengalaman hahaha

    Reply
  • 7. ummulmursyida  |  October 10, 2008 at 8:47 am

    erm,ingat2 la dosa pahale..masing2 dah kne pikul dosa sendiri..lantak hangpa la..
    bang bil..ape die??
    lu pikeyyyy la sendiriii..

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories


%d bloggers like this: