Abortion [Part i]

October 25, 2008 at 4:51 pm 31 comments

Abortion atau dalam bahasa Melayunya ialah ‘pengguguran (anak)’, atau lebih tepat lagi ialah pembuangan pramasa janin daripada rahim. Ada macam-macam cara proses pengguguran ni di jalankan..
Antaranya ialah;
Abortion by dilation and curettage atau dilation and extraction (D&X)
Abortion by vacuum aspiration
Abortion by salt-poisoning
Tapi untuk post kali ni, mau cite yang Dilation and Extraction (D&X)

Cara ini digunakan untuk fetus yang berumur 5 bulan dan ke atas, di mana jelas sekali bayi dalam kandungan ni mampu untuk rasa sakit sebab secara kasarnya, bayi ni da boleh di katakana fully-grown.
Sebelum lakukan abortion type ni, bukaan cervix perlu dibuka, so nnt mase operasi pengguguran tu alat2 senang ckit masuk.

Selepas melakukan pengguguran cara D&X ni, bukaan cervix perempuan akan jadi lebih besar selame 2 hingga 3 hari lamanya.
Proses pengguguran cara sedemikian menggunakan teknologi ultra-sound, di mana ultra sound tu untuk guide child killer (a.k.a doctor la tu)..
Doctor akan menjadikan kedudukan bayi tu in a breech position (kedudukan bayi songsang, means kaki keluar dulu..the legs come out first, instead of the head)
Dengan menggunakan forceps, kaki bayi akan ditarik keluar melalui birth canal (laluan bayi dikeluarkan secara normal)..
Lepas kaki dah berjaya dikeluarkan, baru die tarik badan dan organ2 lain pulak (tangan, bahu..) melainkan kepala bayi tu..

Pada stage ni, di considerkan bayi tu still hidup lagi..
Cube korang bayangkan kan, dalam duk tarik2 organ bayi tu, kepala bayi yang besar of cos agak payah nak di tarik keluar melalui laluan yang sempit..
Jadi, kepala bayi tu tesangkut kat tengah jalan (birth canal tu lah)..
The way mcm mn doctor nak amik kepale bayi yang tertinggal tu ialah;
Dengan menggunakan daya yang cukup, doctor akan stab tengkorak bayi tu dengan menggunakan gunting (blunt tipped surgical scissor) ..
Area yang perlu die stab tu ialah area belakang tengkorak, kat base area..korang mesti boleh imagine dengan baik mcm mn keadaan kematian dan kemusnahan bayi tersebut selepas semua tusukan dan proses tarik menarik organ tu ..


Adui.. Ngilu rase..
Belum abis lagi..
Mase doctor dah tusuk gunting kat tengkorak bayi, mase tu die akn ‘bukak’ gunting tu, so that akan ade hole besar kat c2..
Lepas je dari tu, die masukkan dengan satu alat namenye ‘suction catheter’..


Mende ni digunakan untuk suck otak bayi melalui lubang yang di tebuk guna gunting td..
So bile otak da di sedut, kepale pon da jadi collapse , then baru boleh die keluarkan mcm awal2 td..
Ak sertakan gambar yang mane patut ak tunjuk so that korang boleh imagine lebih baik lagi..to be continued–

Entry filed under: mase dEpaN. Tags: .

Menambat Hati Lelaki? Fadhilat Ayat Kursi

31 Comments Add your own

  • 1. ariff  |  October 25, 2008 at 6:51 pm

    mak aihh.. teruk giler…
    mmg manusia bodoh je duk buat kerja ni..
    ingat diri tu tuhan ka

    Reply
  • 2. ummulmursyida  |  October 26, 2008 at 2:11 am

    tu la pasal.. memang kejam!..
    xpe2..
    tunggu abortion part ii..
    yang salt poisoning pnyer..

    Reply
  • 3. mmsy87  |  October 26, 2008 at 8:14 am

    ehehe
    tuh la pasal..
    nak wat camner.. manusia bebeh!

    Reply
  • 4. ummulmursyida  |  October 26, 2008 at 9:00 am

    tu lah, ade org besusah pyh nk ank,,
    ni yang da dapat main bunuh2 plak..
    apeler..

    Reply
  • 5. mmsy87  |  October 26, 2008 at 9:32 am

    takper..
    kiter cube gugurkan anak ayam plak..
    ehehe

    Reply
  • 6. ummulmursyida  |  October 26, 2008 at 9:44 am

    ok..someday..
    ko jadi engineer petame yang buat abortion kat aym..
    adei..

    Reply
  • 7. mmsy87  |  October 26, 2008 at 9:53 am

    yeah
    ak nak abort dari telur dier.. baru dier tau perasaan manusia yang gugur.. ehehe

    Reply
  • 8. miss hannan  |  October 26, 2008 at 10:42 am

    Sesungguhnya rugilah orang yang membunuh anak-anak mereka, karena kebodohan lagi tidak mengetahui dan mereka mengharamkan apa yang Allah telah rezki-kan pada mereka dengan semata-mata mengada-adakan terhadap Allah. Sesungguhnya mereka telah sesat dan tidaklah mereka mendapat petunjuk. Bahwa Allahlah yang memberi rezki kepada hamba-hambanya.

    [6:140]

    Reply
  • 9. ummulmursyida  |  October 26, 2008 at 12:07 pm

    renung-renungkan lah..
    sesungguhnya menggugurkan kandungan tu lebih sakit dari bersalin..
    ngeee…
    thanks miss hannan for the hadis =)

    Reply
  • 10. miss hannan  |  October 26, 2008 at 3:47 pm

    u r welcome….
    a small correction here 6:140 means
    surah 6-al an’am….ayat 140…
    ^_^

    Reply
  • 11. miss hannan  |  October 26, 2008 at 3:49 pm

    u r welcome….
    a small correction here 6:140 means
    surah 6-al an’am….ayat 140…
    ^_^

    Reply
  • 12. ummulmursyida  |  October 26, 2008 at 4:12 pm

    orait miss hannan..
    tunggu part ii punyer eh..
    ngeeee..

    Reply
  • 13. ain_giler  |  October 26, 2008 at 4:12 pm

    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!
    ngeri…ngeri….
    babyyyyyyyy~
    babyyyyyyyy~

    Reply
  • 14. ummulmursyida  |  October 26, 2008 at 4:16 pm

    memang ngeri!!!
    T_T

    Reply
  • 15. miss hannan  |  October 26, 2008 at 4:43 pm

    orait….tggu neh….
    hehe

    Reply
  • 16. ummulmursyida  |  October 26, 2008 at 5:58 pm

    miss hannan, abortion part ii dah siap..
    ngeee..

    Reply
  • 17. mmsy87  |  October 26, 2008 at 11:15 pm

    tak sangke plak miss hannan hafal quran…
    tahniah.. nanti leh masuk pertandingan tilawah..
    jangan sorok bakat erk

    Reply
  • 18. miss hannan  |  October 27, 2008 at 12:41 am

    oit encik mike…..
    hafal quran tu tak la…..
    tp kan ade bnyk sumber skang ni….
    al-quran dengan terjemahan n kat internet pun leh search terjemahan ayat2 al-quran……
    that is the use of internet ler….
    bukannye frenster atau facebook je….
    huhu…..
    kebetulan plak…aritu kitorg dlm kelas etika ade wat forum ttg topik ni….
    that’s y la…..
    huhu…..

    Reply
  • 19. ummulmursyida  |  October 27, 2008 at 2:03 am

    wah..
    bagus2, berkesan rupenye kelas etika kamu tu miss hannan..
    agaknye kalo mamat masuk kelas tu, mesti die org pertama yang tido kat belakang..
    ish ish..

    Reply
  • 20. miss hannan  |  October 27, 2008 at 3:13 am

    aik..mike bukan kat sume kelas pun die tdo ke?
    hehe…..

    Reply
  • 21. ummulmursyida  |  October 27, 2008 at 3:14 am

    benarkah???
    apeler mat, bile nk berubah ntah die tu..
    ish ish..

    Reply
  • 22. miss hannan  |  October 27, 2008 at 3:59 am

    heheh…teka jek….
    bkn same kelas ngn die pun…
    tp rase2 cenggitu ler…huhu

    Reply
  • 23. izano  |  November 16, 2008 at 6:09 am

    arghhhh.. sakit sakit.. sedih sedih

    Reply
  • 24. mmsy87  |  November 18, 2008 at 9:34 am

    sbar izano.. take ur time. heeh
    don try this at home ok?

    Reply
  • 25. ummulmursyida  |  November 18, 2008 at 4:23 pm

    ehehe..
    jgn sesekali di cube..
    bukan stakat kat rumah je..
    kat mane2 pon..

    Reply
  • 26. NIESAH_JAHAT  |  April 13, 2009 at 8:33 am

    berani buat berani la tanggung

    Reply
  • 27. ummulmursyida  |  April 14, 2009 at 7:36 am

    tu la..
    ibarat ni the only solution atas ape yg dah die buat

    Reply
  • 28. iphank  |  March 3, 2010 at 1:18 am

    kenapa juga ngelakuin hubungan sexs di luar nikah

    padahal kalo hamil di luar nikah mending jangan di aborsi mending keluarin dulu anak nya trus langsung nikah

    githu jha ko repot

    Reply
  • 29. MAYER  |  May 14, 2010 at 9:48 am

    sukimai ngoni…
    jangan bekeng begitu kwa….

    Reply
  • 30. Lovely  |  May 21, 2010 at 5:52 am

    hi..boleh berkenalan..

    Reply
    • 31. mmsy87  |  June 29, 2010 at 1:44 am

      lovely
      Maaf kami sudah berpindah ke

      http://pulutkuning.wokeyh.com

      dan sebarang pertanyaan dan
      interaksi boleh dibuat di sana.

      Kami tidak lagi menyokong laman ini.
      terima kasih.

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories


%d bloggers like this: