Abortion [Part iii]

October 27, 2008 at 4:07 pm 15 comments

 Siape sangka dah sampai episod 3 dah abortion nih..
Dengan subtopik kali ini, vacuum aspiration..
Yeah..
Read more la..

Mula-mula sekali, bukaan cervix tu diluaskan dengan metal rod (retractor)..
Satu tube plastik yang dipanggil cannula dimasukkan ke dalam cervix yang terbuka td..
Tube tu di sambung dengan satu machine yang berfungsi mcm vacuum cleaner kat rumah tu..
Kaedah ni jauh lebih cepat dan senang..
rasenya pon mcm perempuan kne senggugut je..
Kaedah ni ade menggunakan bius..
Tapi ramai perempuan rase kaedah ni sangat menyakitkan..
Kuasa penyedutan tu sangat tinggi..
Vacuum tu perlu sedut and tarik fetus (bayi) dan placenta dari dinding rahim (uterus wall)..
dan perlu menjadikan bayi tersebut kepada cebisan-cebisan ..
bile dah jadi cebisan barulah bayi tersebut boleh lalu cannula and tube..
Lepas dah di sedut semua tu, dengan menggunakan curette, doktor akan ‘kikis’ dinding uterus dinding uterus, untuk make sure xde placenta dah serpihan bayi yang tertinggal..
Lepas dah ‘kikis’, baru doktor sambung vacuum saki baki yang tinggal..
Sedikit tissue bayi atau placenta yang tertinggal dalam rahim ibu mampu memberi jangkitan kuman yang dasyat kepada ibu..
pengguguran cara sedemikian mampu membuatkan si ibu mengalami pendarahan yang dasyat..
Makin besar fetus yang di gugurkan, makin tinggi potensi si ibu untuk berlaku pendarahan..
begitulah secara ringkas abortion cara vacuum aspiration ni..
meh ak kongsi ckit gambar baby ni..
kemusnahan bayi ni lagi teruk and lagi hancur dari D&X..
ni gambar D&X, cube tgk beza die..
struktur bayi masih boleh di tengok lagi..

tp yang vacuum aspiration ni hancur..
adei..
insaplah manusia..
yeah, kali ni ak kasik step abortion D&X, sori lah kalau buatkan sape2 mual..
baru hari ni jumpe gambar yang sopan..
Ngee…

Ape2 pon secara basicnya step atas ni memang ape2 method pon ade aktiviti korek mengorek ni..
ni bukan lucah ye kawan-kawan..
cume nak tunjuk betape ngerinye proses ni..
make dengan itu setakat ini jelah kot abortion kite..
semoga dapat bg manfaat dan ilmu pada semua..
 Salam–

Entry filed under: mase dEpaN. Tags: .

Agnes Monica :) Exam Fever 2nd Sem 08

15 Comments Add your own

  • 1. miss hannan  |  October 27, 2008 at 4:41 pm

    nk tgk pun rase tak snggup….
    wu~

    Reply
  • 2. ummulmursyida  |  October 27, 2008 at 4:42 pm

    tu la pasal..
    xpe2, ni last episode..
    sad ending.. =(

    Reply
  • 3. izzati abdillah  |  October 27, 2008 at 5:19 pm

    huhu tamo2…xsanggup dh nk tgk..pe la nk jd ngan manusia skr…ade teknologi,tp disalah gunakan…

    Reply
  • 4. miss hannan  |  October 28, 2008 at 1:17 am

    huhu….cm filem/novel bersiri plak….
    ok then….tggu next filem/novel….
    huhu…

    Reply
  • 5. ummulmursyida  |  October 28, 2008 at 1:45 am

    haha..
    tp da kering idea la..
    nk restkan otak dulu..
    khamis ni first paper..
    down!

    Reply
  • 6. mmsy87  |  October 28, 2008 at 2:27 am

    peh.. macam ak vacuum carpet kat rumah.. sering jer tersangkut seh..

    Reply
  • 7. ummulmursyida  |  October 28, 2008 at 2:37 am

    ikut kan ati nk je attach video tp nnt ko muntah darah plak..
    ngeee..
    heh, abuk rumah ko besar sgt, x pon watt vacuum x cukup besar nk sedut abuk..
    ehehe

    Reply
  • 8. miss hannan  |  October 28, 2008 at 11:30 am

    huu….ummul…khamis ni da start paper?
    all d best la yer~

    Reply
  • 9. ummulmursyida  |  October 28, 2008 at 1:20 pm

    thanks miss hannan..
    kamu bile??
    mesti lambat lagi kan..?

    Reply
  • 10. miss hannan  |  October 28, 2008 at 1:51 pm

    huhu..tak le lmbt sgt…4hb da start…

    Reply
  • 11. mmsy87  |  October 28, 2008 at 10:45 pm

    ak 11hb..ehehe
    korang nie..tak thrill la
    awl sangat start

    Reply
  • 12. ummulmursyida  |  October 29, 2008 at 2:40 am

    x thrill ko kate???
    ko x aci woo..
    stadi week ko 2 minggu, kitorg xde stadi week pon..
    ak ngan didi dah muntah ijau dah stadi weh..

    Reply
  • 13. izano  |  November 16, 2008 at 6:14 am

    teringat time aku terslh masok kelass… termasok kelas moral plak.. tiba2 blaja psl abortion.. pelik smcam class sume cina ngan idia… heeeee

    Reply
    • 14. ummulmursyida  |  April 26, 2009 at 4:55 am

      hehehe..
      tp mesti best sebab abortion ni menarik gak tajuk die..
      ngeri..

      Reply
  • 15. iorichee  |  April 26, 2009 at 8:01 am

    banyak gambar pengguguran selepas janin terbentuk…
    takde ker pengguguran sebelum janin menjadi manusia…
    sebenarnyar agak kejam nk gugur kan anak selepas 3 bulan
    sebab roh bayi telah ditiupkan
    maka kita bole dikira pembunuh ke atas janin tuh….

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories


%d bloggers like this: