Menghilangkan Stress

October 31, 2008 at 12:08 am 6 comments

Ak tau korang mesti stress nak exam..
ehehe.. ni ak nak kasik skit kongsi ngan korang..
kalau stress laie.. call jer ak.. ehehe

(Seperti yang dicadangkan oleh Pakar Motivasi : Dato Dr.Haji Mohd Fadzilah Kamsah)
Solat 5 waktu jangan tinggal. Sebaik-baiknya berjemaah.

Ambil Wudhu’.

Banyakkan membaca Al-Quran. Hayati maknanya.

Banyakkan makan buah-buahan. (Contoh buah limau kerana banyak vitamin C).

Kurangkan makan daging merah. Amalkan makan daging putih.

Amalkan teknik urutan.

Mandi (sebaik-baiknya air suam, bukan air panas). Amalkan menggunakan aroma terapi seperti bau-bauan   yang wangi sewaktu mandi.

Berbincang, ceritakan masalah anda kepada orang yang boleh anda percayai. Jangan ceritakan kepada     orang yang tak pandai simpan rahsia. Nanti anda makin stress..

Tengok binatang-binatang peliharaan. Contohnya tengok ikan di dalam akuarium.

Menangis. Ambil waktu yang sesuai, menangis. Sebaik-baiknya apabila bersolat malam (bertahajjud).

Kurangkan makanan yang banyak perasa tiruan.

Amalkan teknik ‘physical relaxation’.

Tengok pemandangan sekeliling. Lihat tumbuhan hijau.

Menyanyi. Tetapi awas, jangan menyanyi sampai mengganggu orang lain.

Dengar ceramah-ceramah agama.

Buka tingkap bilik, benarkan cahaya matahari masuk dan udara bersih masuk ke dalam bilik.

Minum air kosong dengan banyak. Sebaik-baiknya 1-2 L @ 3-4 L sehari.

Hubungi @ telefon ibu dan ayah. Bercakap dengan mereka.

Letak gambar ibu dan ayah di atas meja. Simpan gambar mereka di dalam dompet. Tengok gambar mereka
bila stress.

Dengar muzik yang merdu, contohnya nasyid dan lain-lain.

Bila tension, senyum. Jangan pilih untuk marah.

Uzlah. Ambil masa untuk bersendirian.

Imbas kembali kenangan-kenangan manis sewaktu kecil-kecil dulu. Kalau ada barang-barang kenangan yang begitu berharga dan mempunyai sejarah tersendiri, sila tengok. Ambil masa seketika.

Pakai pakaian yang sesuai warnanya, warna-warna yang ceria.

Banyakkan doa kepada Allah supaya memberi ketenangan dan meredakan segala kemarahan. Maafkan semua orang.

Entry filed under: spirituaL. Tags: .

Sayap-sayap Wings Womanizer

6 Comments Add your own

  • 1. ummulmursyida  |  October 31, 2008 at 5:57 am

    add-on..
    andaikate sape2 ade prob, mengadu pada Die dulu, baru mengadu pada org lain..
    kalau membelakangkan Die, dikuatiri kite akn mengadu pada org yang salah..(mcm mamat ckp, mengadu pd mulut tempayan)..
    so bile kite mengadu pada Die dulu, moga2 Die memberi jalan penyelesaian..
    jgn stress2 ye..
    =)

    Reply
  • 2. mmsy87  |  October 31, 2008 at 6:19 am

    yeah betul tuh wei
    ehehe

    Reply
  • 3. huda  |  November 6, 2008 at 2:14 am

    thanz mat..really need it..aku tgh stress nie..
    study x abes lg..exam 2-3 arie lg..hmm.

    Reply
  • 4. mmsy87  |  November 6, 2008 at 8:07 pm

    no prob huda… gut lark.. hope it helps..

    Reply
  • 5. iorichee  |  February 6, 2009 at 4:19 pm

    aku ada satu ayat yang best

    “Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan
    mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat
    kecuali kepada orang-orang yang khusyuk”
    – Surah Al-Baqarah ayat 45

    bacalah ayat Al-quran dan ambik pengajaran yg diberikan…
    sekian…

    Reply
  • 6. mmsy87  |  February 8, 2009 at 12:41 pm

    betull.ak sokong tuh
    ehehe

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories


%d bloggers like this: