Persoalan Hidup..?

November 2, 2008 at 11:11 pm 7 comments

ak sering tertanya-tanya soklan nie ..
dan makin bingit plak bunyiknyer sekarang.. adei

siapakah diri kita sebenarnya?

apakah nilai sesuatu itu?
adakah dari nilai wangnya..?
dari nilai intelektual..?
dari aspek kecantikan…?
dari aspek aspek sejarah..?

dalam idup langit tak selalunya cerah
kadang2 dalam idup kita ujan..
tapi kenapa apabila ujan.
kita terus melupakan hari yang cerah
walaupun hari yang cerah lebih lama daripada
hari hujan yang hanya seketika itu..
dan kita mula menidakkan hari yang cerah itu?
kenapa sukar memaafkan apabila hanya sekali
manusia yang lain melakukan kesilapan..
adakah kita tidak pernah melakukan kesilapan?
adakah dia tidak memaafkan sewaktu kita
melakukan kesilapan?
adakah kita dapat merasakan luka hati yang
merasa?

apakah ukuran darjat serta pencapaian manusia?
adakah dari segi akademik?
dari segi harta?
dari segi rakan2? dari segi pakaian?
kenapa kita perlu memandang rendah pada sesuatu golongan?
kenapa kita perlu menghormati sesuatu golongan?
kenapa dalam hidup ada yang memilih kawan?
apakah tiada kelebihan pada mereka yang dipandang rendah?
tidakkah kita tau seseorang yang dipandang mulia
kadang2 sebenarnye lebih lemah dan lebih hina?
kadang2 kita lupa semuanya pinjamaan Tuhan..
tapi adakah kita masih percaya pada tuhan?
adakah hanya di mulut berkata beriman pada semua..
tapi di hati penuh bongkak dan
kadang2 tidak sedar bahawa perasaan meninggi dalam diri
salah satu unsur riak yang boleh membawa kepada syirik?
tak sedar yang ader orang lebih hebat laie?
dipandang hina tapi merasakan dipandang mulia?

kenapa unsur agama dianggap kolot?
dianggap menyusahkan dan bukan sebagai guidance?
adakah salah diri sendiri, keluarga, pemimpin?
agama hanya dibawa ketika berlaku kematian..
ketika kita penuh berharap, kita berdoa,
apabila kita dilanda kesedihan atau kegagalan..
siapakah tuhan pada kita?
apakah agama pada kita?
agama adalah panduan pada waktu tertentu?
agama adalah penghalang dalam hidup kita?
teringin ak doa supaya mereka
digagalkan dalam hidup
supaya mereka dapat ingat sekejap..
tau apa itu langit dan bumi..
dan baru tau setinggi dan serendah mananya langit..

berkiblatkan fesyen..
berkiblatkan gaya style semasa..
berkiblatkan artis2..mtv..
berkiblatkan barat..
kita dapat berjaya?
itulah “agama” yang dikatakan
boleh mnyebabkan kita dipandang mulia n up to date..

berbangga melakukan ssuatu kesalahan..
tidak tahu dipandang bangang..
menganggap diri sudah cukup hebat..
orang lain da lame da wat mende tuh..
baru nak up la konon..
mereka tidak tahu apa yang kita tahu..

mengapa mudah kita melupakan segalanya?

menghargai sesuatu apabila sudah tiada..
dan tidak menyedari dan menghargai sesuatu di sekeliling masih ada
asyik memperingati kehilangan..
lupa utk mempertahan apa yang masih ada..

membandingkan sesuatu yang kita tiada
dan tidak pernah pula memikirkan apa yang kita ada
malah kadang2 kita ada lebih daripada orang lain..
dan kita tidak sedar.. ada orang yang dengki dengan
apa yang kita ada..
dan sesuatu kelebihan itu tidak berguna kalau tak di kongsi
bagaikan pokok yang berbuah tapi tidak gugur..
orang lain tidak dapat makan..buahnya busuk di atas pokok..
sama seperti kita, jika tidak berbakti kepada mereka yang memerlukan
ia akan hilang.. adakah kita lebih hina dari sebatang pokok?

kenapa sesuatu yang kita miliki kita merasakan
“yeah, i deserve it..”
“yeah, i deserve much better..”
dan melupakan konsep kurniaan dan rezeki..
itulah yang membawa kepada
“keyakinan diri”?

kenapa kita perlu mencari sesuatu yang buruk
utk diri sendiri..?
mengatakan sesuatu itu terlalu baik utk diri sendiri
tidak layak katanya…?

adeh,
kenapa ader persoalan camnie kat otak ak sekarang?
sesiapa boleh memberi jawapan?

Entry filed under: activitY, personaL - mikE. Tags: .

Penyamaran Unisel.. Motivasi di ukur baju di badan orang lain?

7 Comments Add your own

  • 1. asma'nor  |  November 3, 2008 at 4:49 am

    manusia xkn bersyukur selagi tiada ujian menarik balik nikmat yg ade pd dirinya
    manusia xkn phm selagi tiada ujian yg dipanahkan utknya
    & manusia xkn berhenti menilai selagi belum puas melihat saudara sendiri jatuh tersadai..

    Reply
  • 2. mmsy87  |  November 3, 2008 at 7:44 am

    mudah lupe ker tuh..
    maksud saudara jatuh tersadai?

    Reply
  • 3. asma'nor  |  November 3, 2008 at 12:21 pm

    da la jatuh..bkn nk tlg bgnkn blk..biar je..huhu

    Reply
  • 4. mmsy87  |  November 3, 2008 at 9:22 pm

    wah..makin mendalam pllak nie..susah nak ditafsir nie woo

    Reply
  • 5. asma'nor  |  November 4, 2008 at 6:21 am

    eh.. aku pandai berpuisi gak tau..da teramik gene sri la ni..huu

    Reply
  • 6. marwan  |  November 4, 2008 at 5:23 pm

    Life is a rollercoaster, we are just goin’ to ride it. Biasa la, hidup ni ada jatuh bangunnya. Kadang2 kita dapat apa yg kita nk, kdg2 tak.

    Satu je konsep yg kita kene pegang dalam idup ni, which is segala-galanya yang kita dapat n miliki datangnya daripada Allah s.w.t.
    Kecantikan paras rupa, kekayaan n kemewahan, kepandaian n kecerdasan otak, pangkat n darjat, semua tu Allah yg bagi.

    Ak nk sentuh satu je, mcm dlm study, kdg2 org yg study lg sket dr kita dpt result yg lagi bagus dr kite, padahal kita study mcm nk pecah kpale otak. Kdg2 aku terpikir gak, sebab aku penah lalui mende ni. Apa silap aku? Silap cara study ke? Study main2 ke? apa ke? Semua tu mungkin. Tapi yg paling penting sekali ialah itu sebenarnye tkdir dari Allah s.w.t. Memang kite dh study gegile dh compare ngan member kite tu, tapi kalau Allah kata ‘NO’, tk dpt la kita dpt apa yg kite hajati…

    Sebab apa Allah kata ‘No’? Bnyk… sebb yg pertama ialah mayb Allah nk uji sejauh mana kesabaran n keimanan dia terhadapNya. Dia nk tgk kalo kite gagal kali ni, kite akan usaha lagi tak and terus berdoa kepadaNya. Kedua, hubungan kite sesama umat, umat Islam khususnya, tk begitu baik, asyik bergaduh je. Allah pun tak redha ngan usaha kite. Yg ketiga ni kebanyakan drp kite bwat, iaitu maksiat. Maksiat bkn setakat kepada zina n berdua-duaan di tmpat gelap je, ada bnyk. Maksiat mata – tgk pompuan seksi, maksiat telinga – dgr lagu yg melalaikan, n bnyk lagi. Ak nk sentuh bnyk2 pun ilmu di dada tk cukup. Maksiat2 yg kite lakukan akan membentuk titik2 hitam dlm hati kite. klu selalu bwat mende2 tu akan hitam legam lah hati kite. Tu yg blaja asyik tk dpat je.

    Wallahu’alam.

    Reply
  • 7. mmsy87  |  November 4, 2008 at 9:12 pm

    isk isk isk
    insap ak…
    tapi maksiat tak mungkin ku cegah…
    tak dapat lari la.. isk isk isk

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories


%d bloggers like this: