Cintaku [part 1]

February 13, 2009 at 4:39 am 4 comments

Fikri, itulah name lelaki yang berjaya bukak pintu hati aku lepas hati ak calar balar dek kerana kecewa dengan seorang lelaki lebih kurang 2 tahun yang lalu. Selama dua tahun tu jugak lah ak ‘butakan mata’ ak pada lelaki lain, kononnye nak tunggu ex ak yang sorang nih.. die tinggalkan ak atas alasan x dapat lupakan ex awek die.. pening kepala ak dibuatnya..rasa macam tempurung kelapa gergasi dah hempap ak dan kurung ak dalam tu. Dunia ak jadi gelap gelita.
Namun ditakdirkan dengan kuasa tuhan, ak di beri peluang berkenalan dengan seorang lelaki yang name die Muhamad Fikri.
Walaupun usia die 3 tahun lagi muda dari ak, tapi perangai dan cara die layan ak buat ak rase selesa nak lepak dengan die. Die selalu buat lawak and selalu kasik ak gelak.
Fikri atau name panggilan die ‘Fiq’ ni sangat berbakat dalam art dan graffiti.
Minat skuter pon ye jugak. Ak yang sangat minat seni ni makin tertarik nk kwn dengan Fiq nih..
fiq ni anak tuan rumah sewa ak.
So tiap-tiap petang ak selalu nmpk die bz spray cover set skuter die.
Cantik, gambar batman! Ak impress giler dengan bakat yang die ada. Nak di jadikan cerita, ak pinjam moto member ak, kriss. Sebab nk anta dadih kat mamat, kolej 2. Tp moto kriss member tu susah nk stat, kebetulan die tengah lepak dengan geng2 die, ak dengan x malunye mintak tolong die stat moto. Dari situ lah pertama kali ak tegur die. Keesokkan harinya ak balik dari kuliah, ak nmpk die dengan bestfren die tengah betolkan moto. Ak yang kononye mau tapi malu hanya mengerling dari jauh. Tapi die stat tegur.. ‘hye kak, baru balik kelas ye..’
ak pon senyum, xnk la die kate ak sombong.. lepas tuh die ajak ak dinner same2 mlm tuh, ak pon setuju sambil tu kami bertukar2 no phone. Heh, mlm tu ak tunggu dengan penuh debaran. Mane x nye, first time date dengan budak bwh umur. Ak cume rase excited nk berkawan dengan die. Bermula dari situ lah kami rapat, banyak idea die tanya ak untuk kasi skuter die cantik. Dan makin ak kenal die, ak jadik makin kagum dengan fiq. Selama ni ak meletakkan bad impression pada die. Tapi ternyata ak silap. Dia x segan nk share ape2 dengan ak. Tapi ape yang buat ak tersentuh, setiap malam die akan bercerita perihal arwah ibunya yang baru 5 bulan meninggal dunia. Ak tahu, dalam gelak tawa die, jauh dari sudut hati die sangat rindu pada arwah ibunya. Ak hanya mampu terdiam tatkala die bercerita pasal arwah mak die. Kadang2 ak mampu usap bahu die je, sebagai tanda ak bg respon memujuk die supaya bersabar. Makin lama, ak makin nmpk betapa sayangnya die pada arwah ibunya. Sehinggkan satu hari die cerita kat ak yang die mimpi die pergi bercuti dengan arwah ibunya. Dan holiday itulah holiday yang paling best!
ak tersenyum je.. Tapi..
Sayang seribu kali sayang, mungkin dalam keadaan tertekan, ditambah pula tak ada sapa yang nak amik pusing pasal fiq sebelum ni, die memilih jalan untuk ‘minum’ setiap kali die di landa masalah. Ak kesian dengan fiq. Dan satu hari aku balik Jengka. Ak cerita pasal fiq dari A-Z kat mak ak. Mak ak pon tumpang bersimpati dengan suratan hidup Fiq nih. Mak ak suruh ak nasihat fiq supaya jangan ‘minum’. Mak ak suruh ak tolong Fiq, pesan kat die supaya selalu sedekah kan al-fatihah untuk arwah ibunya. Yelah, sape lagi nk buat mcm tu kalau bukan ank sendiri. Ak suruh fiq sembahyang, tapi fiq kate badan die kotor sebab selalu minum. ak cube jugak yakinkan die yang Allah tu maha pengampun.
****
Hinggalah satu hari, tanggal 1 nov, 3 pagi ak lepak dengan fiq kat buaian rumah. Tiba2 die anta msg kat hp ak yang berbunyi..
‘bila nak jadi girlfriend kite..’, ak mampu tersenyum sambil mata pandang die. Lepas tu die anta msg lagi..’would you be mine coz i really2 like you..’, tanpa membalas msg die, ak ckp kat die..’main2 pulak budak ni..’ lepas tu die kate’ sape main2, org serius la..’
Lepas tu ak reply msg die..’esok kite dinner same nk, anggap la tu first date kite..’..
Dan dari situlah bermula hidup ak sebagai awek org selepas 2 tahun ak single. Mcm2 jugak ak pk pasal kitorg, yelah, die jauh lagi muda dari ak.. didi pernah gak tanya ak sama ada ak akan bgtau mamat or tak pasal fiq ni tapi ak kate ak x nk bgtau dulu sebab ak malu. Malu sebab umur satu hal, lagi pon tahun 2009 baru fiq nk sambung blaja, so at the moment die x buat ape2..

[ to be continued.. ]

Entry filed under: mase dEpaN. Tags: .

Kaizen Camp 09 Day 3 Cintaku [part 2]

4 Comments Add your own

  • 1. mmsy87  |  February 13, 2009 at 12:48 pm

    herm..
    ak paham perasaan ko..
    don worry…niat ko baik..
    semoga Tuhan sampaikan niat ko..

    n one thing..
    dengan ak jangan malu la k
    sebab ak pun rase
    terharu sejak biler ko tau
    erti ‘malu’ dengan ak..

    isk isk isk

    Reply
  • 2. ummulmursyida  |  February 13, 2009 at 12:58 pm

    erm..
    ak tau tu..
    taste ko tinggi mat..
    ak ni sape la sgt..
    hehehe..
    memang ak ni pemalu org nye..

    Reply
  • 3. mmsy87  |  February 13, 2009 at 1:22 pm

    herm
    taste ak tinggi ker..
    ak rase orang gelak setiap kali kalau
    ak citer taste ak..

    takper ler..
    biar ler ak pilih pilihan yang
    orang lain tak nak..
    tak payah pilih…
    kiter yang terpilih.. eheh

    Reply
  • 4. ummulmursyida  |  February 13, 2009 at 2:35 pm

    ehehe..
    xpe la, ak sentiasa doakan kebahagian ko..
    ehehe

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories


%d bloggers like this: