Cintaku [final.. ]

February 14, 2009 at 3:50 am 29 comments

Memandangkan naim dah offer nk amik ak bwk pergi PPUM, ak pon bersiap. Dari mengantuk ak jadik segar bugar. Dah xde mase nk melawa. Tudung ak sambar, pkai spec. Ak tunggu naim depan rumah, sambil duduk terdiam. Dalam kotak fikiran ak ni mcm2 ak pk. Terkejut. Ke diorg nk buat prank kat ak?? Tp birthday ak 10 hr lagi.. sampai je naim, ak terus msuk dlm kereta. Ak duduk seat belakang. kat seat tu ade helmet putih. Helmet arai. Itu Fiq punye!! Helmet tu dah retak and ade kesan patah. Ak jadik makin bedebar. Tp ak diam, x ty ape2.. tibe2 naim bersuara.. ‘Fiq accident kat sek 14, pkul 11.30 mlm td kak, die langgar lori yang tgh parking. Die dengan moto masuk bwh lori’. Ak cume bg respon pendek, masih terkejut dan perasaan ak mcm nk terima x terima. Sepanjang jln tu naim bercerita dan ak jadik pendengar setia je.. ‘die lari dr polis, sedar2 die dah masuk bwh lori. Accident trus masuk ICU, doktor kate tulang rusuk die cucuk paru2 die so paru2 die bocor. Doktor dah masuk 3 pint darah. Nadi die terberenti 12 saat lepas tu bergerak balik. Tp lepas tu terus x gerak dah..’ ak cube tahan sedih, pretend x de ape2 jadik. Sampai je kat PPUM, ak nmpk banyak moto. Muke pertama ak nmpk, muka EE. Mate die bengkak. Naim terus bwk ak pergi bilik mayat. Pekerja kat c2 terus tarik laci salah satu peti sejuk kat c2. Aah, Fiq dalam tu. Pucat betol muke die. Sambil tersenyum ak ucapkan terima kasih kat akak yang tarik laci tu. Ak kluar dari bilik mayat, ak nmpk Ajun, kwn yang agak rapat dengan arwah. Ak senyum sambil usap bahu Ajun.. ‘Saya dah ilang sorang kawan dah kak..’ ak duduk sebelah Ajun, Ajun menangis. ‘ Sabar lah Ajun, dah ajal die. Awak nk tau sumting?? Arini genap sebulan kitorg in a relationship..’Pastu ajun bersuara..’tapi Fiq dah ade awek kan kak..’ bile ak dengar statement tu, ak terpaling kat Ajun, hati ak yang tgh tahan sebak tibe2 blunt kat c2 je perasaan tu. Ak pandang Ajun. ‘kenapa Fiq x pernah bgtau akak pon..??’
‘ tapi Fiq bgtau saya yang akak tahu die dah ade awek..’
‘tak, akak x tau pon.. die kate kat akak yang die single..’ aku tunduk, xtau ape jenis perasaan yang patut ak express mase tu. Malu. Marah. Sedih. Semua dah bercampur, cukup adunan dah. Naim offer nak anta ak balik. Mase tu pukul 4 pagi tapi ak xnk balik lagi. Some explaination yang ak nk dengar dari Ajun. So ajun anta ak balik. Dlm perjalanan tu ak cume mampu cakap ‘kenapa jadik seteruk ni kat diri akak..’
Ajun suruh ak bersabar. Sampai je rumah, ak masuk bilik ak nmpk nasik goreng USA yang patutnye ak kasik kat Fiq. Terus ak terduduk. Menangis! Ak menangis semahu-mahunye. Hati ak sakit, sakit sebab macam di bakar, di robek2, sakit sebab ak ilang orang yang ak sayang, sakit sebab ak kne tpu dengan org yang ak sayang. Sakit sebab xde sape tahu nasib ak. Kepale ak kosong, xtau nk buat ape. kepale ak tepk mamat. ak tgk jam dah nak dekat pkul 6. Ak terus msg mamat..’mat, lepas sembahyang subuh, msg ak, ak nk call..’.. nasib baik mamat respon cepat. Lepas je die bgtau yang die dah semayang subuh, ak terus call die. Fuh, buruk betol keadaan. Ak dah x mampu nk tahan sedih. sambil menangis ak cerita kat mamat, tapi cara ak cerita seolah2 Fiq tu kwn ak je, dan ak ckit x bgtau die yang Fiq tu bf ak. Ape tah lagi perihal ak kena tpu. Mamat suruh ak bersabar. malunye mase tu bukan kepalang. Ape yang boleh ak harpakan dari Fiq lagi?? Explaination?? Mustahil sgt! Die dah xde.. nak ak tanya Ajun??? Die pon x tahu ape2. Lepas dah call mamat, ak tenang, ak tarik tuala kat ampai, ak mandi.. then ak sembahyang. Mintak ak di beri kekuatan. Ak cube tdo tapi x boleh. Last2 ak iron bju kurung warna putih, tudung warna putih. Pkul 8 pagi ak cube tdo lagi tapi x boleh jugak. Ak pergi rumah arwah. Ak nmpk makcik die. Ak masuk rumah die dan berbual2 dengan sedara die. Ak nmpk adik arwah, Nurin. Ak duduk bersembang dengan Nurin. Dekat tgn die ade hp arwah. Lepas tu ak beranikan diri tanya ‘ mane awek abg fiq, die x datang ke..?’ lepas tu Nurin tunjuk sorang perempuan bertudung hitam, pkai baju kurung merah kat tepi pagar. Ooo.. tu rupenyer, cantik..
lepas jenazah sampai, terus bwk pergi masjid. Sebelum masuk, pak imam bukak sekejap kain kapan, untuk bagi peluang kali terakhir kat relation die cium or kali terakhir tengok arwah. Ak cume pandang dari jauh. Ak tgk Nurin cium abg die. Kesian budak kecik tu, dah hilang sorang abang. Lepas je Nurin cium arwah, Nurin bangun, die terpandang ak. Terus die lari peluk ak, die menagis teruk. Ak yang tengah tahan sedih termenangis jugak. Kuat betol Nurin peluk ak. Kesian..
tapi mase tu awek Fiq hilang dari pandangan ak. Mungkin die sedih sgt, x sanggup tgk jenazah. Dah siap sembahyang jenazah, ramai2 gerak ke mont kiara, nk kebumikan kat sane. Ak yang totally blur, hp plak kong. Tibe2 ak nmpk naim lagi. Kali ni die offer ak naik kereta dengan die nk pergi mont kiara. Ak pon terima pelawaan die. Kami naik kereta ala van, ak pon x ingat ape name kereta tu. Bile ak masuk, kereta tu menuju ke sebuah rumah. EE, AA, Ajun, dengan 3 org kwn yang lain masuk. Peh, ak sorg perempuan. Tibe2, ak dgr AA bersuara, ‘weh, awek Fiq naik dengan sape..’ lepas tu si driver jwp, ‘dengan member die kot..’
mate ak cume mampu pandang luar, buat2 x dgr ape yang diorg borakkan. Tapi di sebalik pantulan bayang kat cermin, ak nmpk EE cuit AA, sambil beri isyarat suruh diam sambil EE mengerling mate kat ak. Dalam hati ak kate.. ‘Ooo..mungkin EE tau pasal ak nih..’ Make diorg pon ubah topik perbualan. Mase kebumikan jenazah, ak berdiri sebelah EE, EE pandang ak, sambil senyum. Ak pon bersuara.. ‘kalau ak pakse korg ikut abg ak pergi makan, mesti x jadik mcm ni kan..?’ EE mengangguk. Ak nmpk air mate die mengalir.
Bile dah siap semua, semua org siram kubur arwah. Lepas family die, awek Fiq plak, pastu kawan2. Ak cume pandang and perhati kan je. Memang nk siram tapi x tau nk mintak air dari sape. Lepas sume org dah gerak, kubur pon dah kosong, tibe2 EE offer ak air yang berbaki dalam satu botol. Ak sambut botol tu, sambil di temani EE, ak siram kubur Fiq. Lepas tu, ak pandang lame2 kubur tu, EE diam. Ak pandang EE. Die menangis. Kalau ikutkan hati ak, ak memang nk tanya EE macam2 tapi ape ak dapat?? Nak marah pon x guna. Ak cume boleh tahan sedih je. Nak menangis pon dah xde gune. Ak nk mengharap ape lagi?? Bile dah nk gerak balik, ak jalan dengan EE. Ak nmpk budak2 yang naik sekereta dengan ak td tengah berkumpul tunggu ak dengan EE. Dalam kereta, on the way nk balik, baru budak2 ni riuh ckit. Baru diorg bukak mulut, buat lawak dengan ak. Sebelum ak kelaur dari kereta, diorg pesan.. ‘nanti kalau bile2 nk pergi kubur Fiq, jgn segan contact kitorg, insyaAllah kitorg bawak..’
Ak senyum..
Sekarang, dah nk masuk 2 bulan Fiq meninggal. Ak rase cinta ak kali ni lagi mental. Di tinggalkan dengan sejuta persoalan. Xkan ak nk maki kat org yang dah xde. Ak rahsia kan pasal ak ni sekadar ‘kekasih gelap’ kat semua org, kat didi, kat yati, kat mamat..!! oowh tidak. Ak lagi malu dengan mamat. tp ak pk, sampai bile ak nk berahsia pasal sedih ak. ak cube nk cerita kat didi ngan yati tapi rupe2 nye diorg tahu dah. tu pon dari Ainah. Dan ak pon xtau ape yang buat ak post kat blog ni, sekali gus let mamat knows the real truth. Ak dah xnk simpan mende nih, sebab tu ak cube replace memori itam ak nih dalam pulutkuning. Ish, malu kene tpu ngan budak2. Ak nmpk bodoh sgt ke? Ape sebelum ni ak ade main2 kan perasaan org sampai ak diperlakukan sebegini??? Bukan ak nk berdendam dengan arwah! Tidak. Malah ak rindu die, sometimes. Cume bile ak teringat balik setiap scene yang jadik dari hari pertama ak kenal arwah, sampai la hari terakhir ak tgk muka arwah Fikri, mende tu buat ak rase sakit, sedih..
Mamat, ko malu x ek ade kwn mcm ak ni? T_T

Entry filed under: mase dEpaN. Tags: .

Cintaku [part 4] Prank! Ak plak diorang kenekan..adei!

29 Comments Add your own

  • 1. d3arie_13  |  February 14, 2009 at 4:04 am

    wow! x sangka camtu ending die.. emm.. nver mind.. past is past.. mcm awk ckp, nak mrh pun x gne.. arwah da xde.. klu awk b’dndam, x tnang roh arwh.. try 2 move on even it is not easy.. tke ur time b4 open ur heart 2 love again… cheer up and b happy… insyaALLAH 1 day, u’ll find happiness… amin..

    Reply
  • 2. ummulmursyida  |  February 14, 2009 at 4:18 am

    thanks thanks d3erie_13.. tulah, nasib baik la kwn2 ade dengan sy, xde lah mental sgt. memang org cakap usia kami kenal masih muda, tp bile mcm ni pulak jadik, Allah je yang tahu betapa hyper sedih nye sy.
    btw, thanks againπŸ™‚

    Reply
  • 3. undefined  |  February 14, 2009 at 4:52 am

    Allah lebih syangkan arwah..sbb tu Allah amek arwah dlu..
    Mmeng sakit yg teramat sngat bile kte thu kbenarannya..
    Tp sume dh lepas rite..Nak marah ke ape ke dh trlmbat..
    kite hnya mmpu sedekah kan doa saje pda arwah..
    supaya roh arwah di tmpatkan dkalngan org2 yg beriman dn semoga roh arwah dicucuri rahmat..

    Allah nak uji kite..Nak tgk kita kuat or x..
    Tp ak yakin ko seorang yg sngat kuat ummul..
    N Allah itu Maha Adil..
    Yakin la denganNya..
    Jodoh n ketentuan sume kita serahkan padaNya..
    dan kite hnya cume perlu berdoa shja..

    Reply
  • 4. ummulmursyida  |  February 14, 2009 at 5:23 am

    tu lah..
    kalo x di uji, sy xtahu sejauh mane kekuatan sy..
    sy masih hidup, dan saya masih waras..
    alhamdulillah..
    nmpk macam say boleh move on..
    walaupon sy xtau sama ada arwah betol2 sayangkan sy or tak, tp sy tahu, die ikhlas nk kwn dengan sy..
    rindu kat die tu memang selalu..
    x, sy x marah die dah.. thanks kalianπŸ™‚

    Reply
  • 5. Kamen Rider Monarki  |  February 14, 2009 at 8:54 am

    I cannot say that I truly understands him, but can be assure of this. He is really a good guy and perhaps a lucky one because when he was lost he found you. Sesungguhnya, anda sedikit sebanyak membantu dia dalam kehidupan ini. Doa kan dia sentiasa, dan tidak kira apa perasaan dia terhadap anda sbenarnya, yg paling penting perasaan anda itu sendiri. Dalam kegelepan ada sinar dan dalam kepedihan ada kebaikkan.πŸ™‚

    Reply
  • 6. didi  |  February 14, 2009 at 12:35 pm

    slm ummul yg comey…
    walau berat,tp ku yakin..
    ummul blh pnya to gone thru all this..
    insyaallah…
    eventhough sounds funny msg yg ku rply
    time ummul msg psl bnda ni..
    mamai in da moning…

    last but not least..,

    “aku percaya KK dan OT itu jodoh”

    πŸ˜‰

    Reply
  • 7. mmsy87  |  February 15, 2009 at 1:15 am

    Memang sukar nak terima mende nie..
    ak pun pernah alami..
    berkecai jugak ati..
    kadang2 konpius dengan kenyataan
    dan juga kenangan..

    sama ada its real or lakonan..
    tapi sbenarnye
    secara realitinya..

    Tuhan mengajar kite menjadik tough
    lebih tough lots more..
    lebih berfikir..

    ak tak tau kalau ko dapat tengok
    sesuatu dari dimensi yang berbeza..
    tapi sebenarnyer nanti ak ajar ko
    cara melihat sesuatu..
    kat tasik nanti..situ cm ader contoh..

    jangan malu kene tipu..
    juz malu kalau kiter sendirik menipu
    dan menyiksa diri orang lain..

    “Doa orang yang teraniaya dimakbulkan”

    M|ke..
    anytime anywhere

    Reply
  • 8. sue_fia  |  February 15, 2009 at 4:23 am

    to ummul, hope awk tabah hadapi semua nie…ada hikmah disebalik ape yg berlaku…happy dpt kenal ngan org yg nama ummul nie..n also thanks for blanja aiskrim ari 2…sedap…he3.

    Reply
  • 9. ummulmursyida  |  February 15, 2009 at 11:08 am

    Kamen rider
    – mula2 tu saya x boleh tpu yang sy marah
    setiap mase sy pk sama ada arwah betul2 syg kan sy atau x..
    sy jadik pasif, msg kwn sy x reply. lembik untuk beberapa ketika.. tambahan pulak ms tu kat rumah sewa, tgh cuti sem. sy tinggal sorg je.
    tp nasib baik mak dan kwn2 yang x putus2 bg smgt.

    didi
    thanks sebab x jemu2 bg semangat
    walau mcm mn keadaan sy sekalipon, kamu ngan yati tetap paham sy kan??
    memang khamis tu perantara rabu dan jumaat kan?πŸ™‚

    mamat-
    mungkin byk dosa ak yang lmpau sampai Allah bg ak pengajaran yang mcm ni.
    aku terima..
    yep, someday bile free jom la lepak tasik..
    ko ajak ak ‘melihat’ dunia dari dimensi yang berbeza..

    sue_fia
    hee..pasal aiskrim tu, small matter..
    nice knowing you too..πŸ™‚

    Reply
  • 10. didi  |  February 15, 2009 at 12:59 pm

    yup..
    in between,
    there is Thursday..
    heheπŸ˜‰
    no probs la mul..
    we’ll owez here for u..
    to stand by ur side..
    and walk together along…
    that is friend for rite???
    as always “aku percaya KK dan OT itu jodoh”

    Reply
  • 11. ummulmursyida  |  February 15, 2009 at 1:11 pm

    heee..
    thanks didi..
    sayang kamu, sayang mee kolok juga =)

    Reply
  • 12. mmsy87  |  February 15, 2009 at 3:35 pm

    dosa tetap dosa..
    sembahyang doa lebih,,,eheh

    Reply
  • 13. no_0ne_knows  |  February 15, 2009 at 5:47 pm

    apa perasaan saya bila selesai baca cerita kamu?

    ..kosong..

    serius saya takkan tahu apa yg akan saya lakukan kalau saya dalam kasut kamu…kamu sgt kuat..

    mungkin kata2 di bawah bisa membantu walaupun tidak dpt menyelesaikan urusan kamu..

    kita merancang dan Allah jua merancang..bezanya rancangan Allah tidak pernah gagal walaupun usaha kita sudah melebihi kemampuan..

    rancangan Allah penuh hikmah dan pengajaran..

    kita yg tentukan sama kita mahu belajar dr pengalaman atau kita hanyut dengan perasaan..

    kamu merancang memiliki dia..tp perancangan Allah utk mengambil dia lebih menguasai segala..

    pilihan kamu..

    sama ada kamu bangun semula..

    atau terus meratap hiba..

    Reply
  • 14. ummulmursyida  |  February 16, 2009 at 2:27 am

    ”kamu merancang memiliki dia..tp perancangan Allah utk mengambil dia lebih menguasai segala..”

    terima kasih no-one-knows..
    mase mende ni jadik, mak sy byk kali pesan, ‘semuanye akan ok mcm biase..percaya lah..’
    jadi setiap kali sy di landa masalah, sy ingat pesan mak sy tu..
    dengan harapan sy akn ok dengan cepat..

    ape yang sy rase bile jadi mcm ni??
    dulu sedih, selalu termenung.. mengelamun..
    skrg, i’m ok..
    πŸ™‚

    Reply
  • 15. miss hannan  |  February 16, 2009 at 8:25 am

    salam ummul…..
    hr ni baru bce hasil tulisan awak pasal ‘Cintaku1-final’
    wpun sy tak de pengalaman langsung bercinta ni….tp sy dapat rasa perasaan awak tu..
    bila awak gembira di sisi dia…
    bila awak sedih dan kecewa ditinggalkan dengan seribu persoalan..
    dan wpun sy hanya mengenali awak melalui tulisan2 awak yg lepas2…
    tp sy rasa mcm sy nk jumpa awak dan peluk awak sbb awak sgt tabah hadapi sume ni..
    =)

    Reply
  • 16. ummulmursyida  |  February 16, 2009 at 9:24 am

    thanks miss hannan..
    saya sendiri pon mcm x percaya dengan mende ni..
    tidaklah niat saya nk burukkan sape2..
    mase mende ni jadik pon, rase down sebab x dapat pembelaan dari sape2..
    ye lah, yang tau pasal ni pon cume beberapa kawan rapat die..
    lepas arwah meninggal, ade jugak kwn2 die contact sy, ajak mkn same2..
    mase tu terubat ckit la..
    ini semua dengan bantuan kwn2, mak ayah, budak rumah, mamat, semualah..
    ini yang tertulis untuk saya..

    Reply
  • 17. wanie  |  February 16, 2009 at 10:44 am

    assalamualaikum…..
    finally i knew:(
    hope u’ll b strong ummul

    ‘Dan jgnlah kamu merasa lemah dan bersedih hati, sbb kamu paling tinggi derajatnya, jika kamu org beriman’ (Ali-Imran:139)

    Reply
  • 18. ummulmursyida  |  February 16, 2009 at 11:38 am

    maaf wanie sebab ignore kamu sgt2..
    harap kamu paham..
    n thanks sudi jumpe sy hr tu..
    family wanie memang best!

    Reply
  • 19. siti shazwani  |  February 16, 2009 at 2:44 pm

    awk xbdhlaa ummul..
    ni sume ujian Allah sbb Allah thu awk ni kuat..
    kalo sy kt tmpt awk,mau mngs truk sy ni..hehehe~~
    sy kagum ngn awk..at least bler awk post ur love experience awk bka mte sume org…bkak mte sy tntg love’s gratitude…bkak mte sy tntg betapa hebtnya kuasa Allah bg ujian seberat ni kt awk..frankly,i really adore ur spirit gurl..jgn sdey2 k,kwn2 sntiasa ada bsme awk..anggap ni hadiah dr Allah tuk kuatkn lg hbgn awk dgn Dia dn dgn kwn2 awk..seriously,sy mmg sdey dgn ape yg berlaku..hopefully awk tbh Ummul…….Regards~~

    Reply
  • 20. ummulmursyida  |  February 16, 2009 at 2:59 pm

    sy jarang cerita perihal kehidupan sy kat blog nih..
    sy post ni pon boleh di kate kan sempena valentines day kotπŸ™‚
    seronok share cerita dengan kawan2 rupenye..
    dalam x sedar, ramai kawan2 yang support sy..
    baik kwn saya sendiri, and kwn mamat jugak..
    terharunya..

    Reply
  • 21. d3arie_13  |  February 16, 2009 at 3:54 pm

    bgusla klu awk dpt trima…
    u r a tough gal.. dat’s good..
    ble ALLAH bg ujian, itu tndanya yg kite msh disygi..
    kite ptut rsu ble ALLAH dah x bg kite ujian lg..
    tkut kte mkin alpa…
    i’m glad 2 hear dat u’r standg still…

    sye blaja byk sgt drpd course yg sye amik skrg..
    yg plg best skli, kitorg amalkn knsep sharing is caring..
    drpd sharing tu lah bru kite tau rmi yg concern..
    ble smpn, lme2 leh jd barah..
    bhya tu.. slp2 operation pun dah t’lmbt..
    so, nvr afraid to share..
    luv reading ur blog…
    keep it up..

    Reply
  • 22. marwan  |  February 19, 2009 at 9:13 am

    salam, nk mencelah sket,eheh. Ampun kan la arwah ek… moga2 roh dia tenang di sana. Takut2 plak sebab mende2 nie sume roh dia kene seksa, na’uzubillah.
    Love comes and goes, but the real one is yet to come. When it comes, it will never let you go.πŸ™‚

    Reply
  • 23. mmsy87  |  February 19, 2009 at 11:13 am

    ko sekarang bab cinta
    apsal lebih advance dari ak erk
    apsal ak still low dari ko
    sudi tak ko ajar ak dunia percintaan marwan?

    Reply
  • 24. marwan  |  February 19, 2009 at 3:51 pm

    tu la … hati gua nie dh pedih beb! ko sendirik tgk kan ari tu? mcm mana la ak tk jadi cmni… huhu alah… rilek la… cinta dtg dan pergi tu pun ko yg ckp ngan aku dlu…

    ak tk pro dowh, pro makan ade la, eheh…πŸ™‚

    Reply
  • 25. mmsy87  |  February 19, 2009 at 11:30 pm

    tuh la pasal
    ak tau perasaan ko
    ehehe

    jangan makan banyak
    nanti cinta bertambah pergi jauh
    heeheh

    tapi awek perut boroi awek laie cun beb
    awek sekarang suke perut cam ko
    ehehe

    Reply
  • 26. ummulmursyida  |  February 20, 2009 at 9:40 am

    haha! ape la kalian ni..
    boroi pon boroi la, janji hati senang kan??
    xpe, i ‘let him go’ already..
    ak nk tambah..
    mamat kate, love is in the air..
    so, ko sedut je udara kat kl ni byk2 marwan..
    nnt ade la tu ‘love’ nye..
    ehehe..

    Reply
  • 27. marwan  |  February 22, 2009 at 7:41 am

    kalian, “boroi is beauty” eheh… yaeh boroi tandanye hati tk gusar… love is in the air? ahah, udara kt kl nie tkleh sedut bnyk2… sebab tercemar, eheh,

    Reply
  • 28. ummulmursyida  |  February 22, 2009 at 7:45 am

    betol tu..
    sgt2 tercemar..
    ak plak yang susah ati nk sedut udara kat bandar ni..
    takut tersedut racun lagi..
    adei..
    xnk dah kne admt kat wad..
    sakit..
    T_T

    Reply
  • 29. mmsy87  |  February 22, 2009 at 8:54 pm

    yeah i like dat sexy word
    ehehe

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories


%d bloggers like this: