Teknologi Makmal Perubatan

February 20, 2009 at 10:18 am 100 comments

Ak dah dapat tiga request supaya cerita lebih lanjut pasal kos ak..
Teknologi Makmal Perubatan..
so harap post ni dapat bantu kalian..

Teknologi Makmal Perubatan (TMP) adalah satu bidang kerjaya di mana sains dan amalan penyelidikan makmal digunakan untuk membantu dalam disgnosis, penentuan punca penyakit, cara kawalan dan juga penyembuhannya.
Kerjaya sebagai Teknologi Makmal Perubatan (TMP) adalah menarik, mencabar dan sesuai bagi mereka yang berkelayakan serta mempunyai minat dalam teknologi sains gunaan di samping berkhidmat kepada masyarakat dan memberi sumbangan kepada kemajuan negara.

Sesuatu penyakit yang memerlukan penyiasatan mendalam, spesimen akan diambil daripada pesakit samada dalam bentuk darah, air kencing, najis, kahak atau tisu dan dihantar ke makmal untuk dianalisa oleh TMP. Keputusan daripada penganalisaan itu dapat membantu para doktor dalam membuat diagnosis dan seterusnya memberi rawatan selanjutnya.Bidang tugas (TMP) ini adalah sangat luas, dimana ianya diamalkan di hospital kerajaan dan swasta dalam pelbagai jabatan perubatan dan kesihatan seperti berikut :-

  • Jabatan Patologi.Jabatan Imunohematologi. (Perkhidmatan Penabungan dan Pemindahan Darah).Institusi Penyelidikan.Universiti-universiti.

    Institutsi-institusi Perubatan/Kesihatan Kerajaan dan Swasta.

    Makmal-makmal Patologi Swasta.

TMP memberikan khidmatan bantuan penting bagi penjagaan pesakit di hospital. Tugas hakikinya adalah melakukan analisis-analisis makmal serta menghasilkan keputusan-keputusan yang tepat yang boleh menbantu Pegawai Perubatan membuat diagnosis terhadap sesuatu penyakit dan membuat rawatan lanjut.
Bidang-bidang yang dipratikkan dalam Teknologi Makmal Perubatan adalah :-

  • Patologi Kimia.
    Pemakanan.
    Radiokimia.
    Mikrobiologi Perubatan.
    Virologi.
    Parasitologi Perubatan.
    Imunologi.
    Patologi Anatomi.
    Sitologi.
    Hematologi.
    Imunohematologi.
    Bioteknologi.

Ini  study plan untuk Medical Lab technology for Degree, UiTm Shah Alam

Program: HS221 -
IJAZAH SARJANA MUDA TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN (KEPUJIAN)
Pengajian: Sepenuh Masa Jumlah Jam Kredit: 137
Jumlah Semester: 8 Maksimum Semester: 10
Sesi Mula: 20052 – Semester 2 2004/2005 Sesi Tamat: 20144 – Semester 1 2014/2015

Bil Bhg Kod Kursus  Keterangan Kursus Jam Kredit  Jenis Kursus  Pilihan
1   1   ANP401  ANATOMY AND PHYSIOLOGY   3.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
2   1   HBU111  NATIONAL KESATRIA I   1.0  Kursus Bukan Utama  Pilihan
3   1   MLT415  FUNDAMENTALS OF MICROBIOLOGY   3.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
4   1   MLT416  CLINICAL SPECIMEN COLLECTION   3.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
5   1   MLT417  GENERAL BIOCHEMISTRY   2.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
6   1   MLT418  LABORATORY TECHNIQUES I   2.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
7   2   HBU121  NATIONAL KESATRIA II   1.0  Kursus Bukan Utama  Pilihan
8   2   MLT425  CLINICAL MICROBIOLOGY I   3.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
9   2   MLT426  CLINICAL CHEMISTRY I   3.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
10   2   MLT427  FUNDAMENTALS OF IMMUNOLOGY   3.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
11   2   MLT428  HISTOLOGICAL TECHNIQUES   3.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
12   2   MLT429  FUNDAMENTALS OF GENETICS AND CELLULAR BIOLOGY   2.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
13   2   MLT430  LABORATORY BIOSTATISTICS   2.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
14   3   BEL440  WRITING FOR SPECIFIC PURPOSES   2.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
15   3   MLT455  CLINICAL MICROBIOLOGY II   4.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
16   3   MLT456  CLINICAL CHEMISTRY II   4.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
17   3   MLT457  IMMUNOHAEMATOLOGY I   4.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
18   3   MLT458  HAEMATOLOGY I   4.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
19   3   MLT459  CLINICAL PARASITOLOGY   4.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
20   4   BAB401  ARABIC LANGUAGE I   2.0  Kursus Bukan Utama  Pilihan
21   4   BEL490  SPEECH COMMUNICATION   2.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
22   4   CTU551  ISLAMIC AND ASIAN CIVILIZATION   2.0  Kursus Bukan Utama  Pilihan
23   4   MLT476  CLINICAL CHEMISTRY III   4.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
24   4   MLT477  IMMUNOHAEMATOLOGY II   4.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
25   4   MLT478  HAEMATOLOGY II   4.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
26   4   MLT576  CLINICAL PRACTICE I   3.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
27   5   BAB451  ARABIC LANGUAGE II   2.0  Kursus Bukan Utama  Pilihan
28   5   CTU553  ETHNIC RELATIONS   2.0  Kursus Utama  Pilihan
29   5   HPY510  HEALTH INFORMATION SYSTEM   3.0  Kursus Bukan Utama  Bukan Pilihan
30   5   HPY520  SELF AND PROFESSIONAL DEVELOPMENT   2.0  Kursus Bukan Utama  Bukan Pilihan
31   5   MLT504  CYTOLOGY   4.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
32   5   MLT505  CLINICAL VIROLOGY   4.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
33   5   MLT506  CLINICAL OBSERVATION   2.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
34   6   BAB501  ARABIC LANGUAGE III   2.0  Kursus Bukan Utama  Pilihan
35   6   HPY500  HEALTH PROMOTION AND EDUCATION   3.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
36   6   HPY550  RESEARCH METHODOLOGY   3.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
37   6   MLT528  LABORATORY TECHNIQUES II   3.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
38   6   MLT529  CLINICAL LABORATORY MANAGEMENT   2.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
39   6   OCT531  HIPPOTHERAPY   2.0  Kursus Bukan Utama  Pilihan
40   6   OCT562  COUNSELING   2.0  Kursus Bukan Utama  Pilihan
41   7   ENV401  MANAGEMENT AND SAFETY OF TOXIC SUBSTANCES   3.0  Kursus Bukan Utama  Pilihan
42   7   HPY450  HEALTH PSYCHOLOGY   2.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
43   7   MLT558  ADVANCED LABORATORY DIAGNOSTICS   3.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
44   7   MLT559  CASE STUDIES AND CRITICAL JOURNAL ANALYSIS   2.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
45   7   MLT577  CLINICAL PRACTICE II   3.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
46   7   OCT512  STRESS MANAGEMENT   2.0  Kursus Bukan Utama  Bukan Pilihan
47   7   PHT530  BIOMECHANICS AND ERGONOMICS   3.0  Kursus Bukan Utama  Pilihan
48   8   ETR300  FUNDAMENTALS OF ENTREPRENEURSHIP   3.0  Kursus Bukan Utama  Pilihan
49   8   HPY580  PROJECT   3.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan
50   8   MLT578  MEDICAL TECHNOLOGY PRINCIPLES AND PRACTICES   3.0  Kursus Utama  Bukan Pilihan

About these ads

Entry filed under: mase dEpaN. Tags: .

Prank – Perancangan Prank Ke-2 Budget 1st Half 09

100 Comments

  • 1. ez  |  February 20, 2009 at 12:41 pm

    wow~ jazakallahu khairan! sangat2 jelas… ^___^

  • 2. mmsy87  |  February 20, 2009 at 2:02 pm

    wo..
    ni lecturer pun leh datang sini tengok nie wei
    ehehe

  • 3. ummulmursyida  |  February 20, 2009 at 3:35 pm

    uiks..
    perli eh..
    haha!!!

  • 4. iorichee  |  February 21, 2009 at 1:19 am

    bila diorg nak wat part-timer studies…

  • 5. ummulmursyida  |  February 21, 2009 at 4:30 am

    entah la bang..
    diorg serius eh nk amik kos ni..?
    hari ni sy dtg UM, jumpe mamat..
    jom la sekali..

    • 6. siv  |  May 20, 2009 at 1:04 pm

      weh,tknologi mkmal prbtan ok x?aie 2 ak dpt kat klmu tp mhal

  • 7. iorichee  |  February 21, 2009 at 11:37 am

    awat x bagi tau awal2

  • 8. ummulmursyida  |  February 21, 2009 at 1:25 pm

    mamat bgtau pon lambat..
    salahkan mamat!!
    ehehe

  • 9. marwan  |  February 21, 2009 at 6:31 pm

    mad, ko cite sket course kite plak, especially lecturer mcm C.C.O, dr mahrez ngan dr sulaiman wadi yg kite sayangi tuh. mesti org tau sebab apa kite susah sngt nk lepas 3 pointer, eheh.

  • 10. mmsy87  |  February 21, 2009 at 9:55 pm

    herm
    ala…ak takut diorang nangis jer nanti wei
    ehehe

  • 11. ummulmursyida  |  February 22, 2009 at 5:57 am

    eheh..
    citer la mat..
    ak nk tau gak nape korg susah nk lepas 3 pointer..

  • 12. mmsy87  |  February 22, 2009 at 8:55 pm

    herm
    nanti ler ak citer
    tengah carik pengalaman dlu
    ehehe

  • 13. iorichee  |  February 23, 2009 at 2:09 am

    heheheee….
    lain macam jee…
    susah sangat kee….

  • 14. ummulmursyida  |  February 23, 2009 at 2:11 am

    bagus2 abg richee..
    saya ade geng dah kat pulutkuning..
    ehehe..

  • 15. iorichee  |  February 23, 2009 at 3:42 pm

    heheheeee….

  • 16. parasitlahko  |  February 26, 2009 at 10:17 am

    tengkiu.. YM takde ke? boleh story panjang2

  • 17. ummulmursyida  |  February 26, 2009 at 12:16 pm

    ade..
    add sy kat aukh_azzsaj@yahoo.com

    • 18. siv  |  May 20, 2009 at 1:14 pm

      ur ar lucky

  • 19. |Liyana PELANGI™ |  |  March 5, 2009 at 6:57 am

    erm..
    akak amik cos DTMP ekk?
    kat ne ekk?
    ptpl?
    kalo ptpl,kat mane..
    s.alam?

    akak kalo ade mespes,add saye ea..
    zhatura90@gmail.com

    • 20. sue  |  April 28, 2009 at 5:56 pm

      ptpl kt ampang pn de dtmp.
      actually sy pn minat dtmp ni tp tkut xleh wt je..
      2la was2 nk amek

  • 21. mmsy87  |  March 5, 2009 at 11:11 am

    memang akak pun yang amik
    mike tak amik subjek nie
    hohoho

    tak silap laiee

  • 22. ummulmursyida  |  March 5, 2009 at 11:20 am

    akak amik degree TMP kat uitm jalan othman petaling jaya..
    hehe..
    akak xde my space..
    sorry..

  • 23. iorichee  |  March 5, 2009 at 3:24 pm

    ohya…
    ptptl ada Diploma MLT…
    kat shah alam…
    seksyen 7.
    selain dari uitm dan PTPTL
    ada IMR( yg ini kementrian kesihatan punyer high recommended)
    UKM
    UPM( ini baru jugak)
    MAHSA kolej
    Master Skill
    tapi kalo tanya pendapat…
    as long as diorg bole bagi praktikal laboratory
    dan pengalaman kerja ada lah terbaik sekali…
    IMR is the best…
    sebab 60% praktikal 40% teori

  • 24. ummulmursyida  |  March 16, 2009 at 7:21 am

    fuh..
    thanks untuk penjelasan yg panjang lebar tu abg richee..
    thanks alot..

  • 25. iorichee  |  March 16, 2009 at 11:24 am

    sebab cos nieh kena ada praktikal
    baru korang bole memahami skop keje…
    lagi cepat korang tangkap subjek tuh…
    kalo UiTM…
    kita akan belajar 2 tahun teori
    then last year untuk praktikal
    untuk praktikal
    kalo korang tanya abg
    better korang ambik
    hospital kerajaan
    banyak benda dapat belajar
    dan macam2 case yg korang x pernah bayangkan akan jumpa

  • 26. iorichee  |  March 16, 2009 at 12:03 pm

    http://iorichee.wordpress.com/2009/03/16/tentang-kerja-aku-di-universiti-malaya-sebagai-mlt/

    kat sini ada sedikit info as MLT histopathologi…
    sapa ada soalan bole tanya sini atau kat blog sana..
    sama je…
    i will try answers all your question as good as possible..
    inibidang keje MLT pangkat Diploma
    degree kena tunggu ummul buat sesi perkenalan…

  • 27. arepmahat  |  March 25, 2009 at 11:36 pm

    thanx 4 da info~
    aq ingt aq pon nk join la tmp nih…
    dh bli no.id ppum dh aritu..
    tp smpai skrg website die xleh bkk…
    mgkin kne tggu mase yg sesuai gak kot…huhu…

  • 28. arepmahat  |  March 25, 2009 at 11:39 pm

    my wordpress~
    http://meister007.wordpress.com/

  • 29. IRMA@AI LING.  |  March 26, 2009 at 10:11 am

    Saya baru nak masuk study TMP nie…amacam bagus jugak ker?i
    Iorichee,apa 2 IMR??? senang tak study nie?saya wisaw saya tak dapat study nie…tapi saya minat sangat tentang TMP….PlezzZZZ….tolong saya…saya masih ragu-ragu lagi nie….

  • 30. ummulmursyida  |  March 27, 2009 at 6:38 am

    tahnia tahniah tahniah untuk kalian semua..
    akak tumpang hepi atas kejayaan korang..
    erm..
    TMP?? biase la, ade yang susah, ade yang senang..
    ape yang penting?? kerja..sama.. (itu wonderpet)..
    eehe.. :-)
    korang kene rajin, itu sahaja syaratnye.. =P
    semoga berjaya..
    IMR tu institue medical research..
    oirichee..
    sila take over..
    tq =)

  • 31. daisy  |  March 28, 2009 at 2:40 pm

    sy berminat ar dgn course nie.. tp kalu abis belajar nnti keje ape?? tp sy mmg minat dgn course nie.. susah x?? help me pleze..

  • 32. ummulmursyida  |  March 29, 2009 at 9:02 am

    kerja??
    secara meluasnye kat makmal..
    can be makmal hospital..
    tp bukan masuk makmal buat ubat,
    TMP ni kne diagnose penyakit..
    ape2 maklumat, add akak kat ym..
    aukh_azzsaj

  • 33. iorichee  |  March 29, 2009 at 2:09 pm

    sori dah lama x masuk sini…..
    course nie ada subject mudah ada yg susah…
    depend minat kita….

    bidang keje plak…
    memang pelbagai…
    secara am JTMP pecah kpd 2 bidang…
    either diagnosis ataupun research…
    keje2 diagnosis nie biasanyer kat hospital kerajaan, swasta, klinik pathologgy, dan sebagainyer…
    makmal pun ada banyak depends pada keperluan hospital…
    histopatology…
    haematology…
    microbiology…
    clinical patology…
    chemicalpathology…
    serology…
    cytolgy..
    special lab…
    drug analysis…
    vectorlogy…
    blood bank…
    kalo bahagian research plak..
    depends pada keperluan makmal tuh..
    dan biasanyer keje2 membantu dalam research…
    seperti membuat analisis…
    uji kaji…
    selalunyer JTMP bahagian ini buat keje pada permintaan…
    dan mesti berpengetahuan tinggi dan mesti ‘up to date’
    any question bole tinggalkan kat sini…

  • 34. ladeeviolet  |  April 13, 2009 at 12:32 pm

    nk tya klau kita amik kos dip in tmp ni boleh sambung medic tak…

  • 35. ummulmursyida  |  April 14, 2009 at 7:38 am

    boleh, xde hal punyer

  • 36. ina  |  April 19, 2009 at 5:42 pm

    lpas bace artikel u about tmp, i rse menyesal coz tolak tawaran ni di ppum..tq 4 sharing ur experiences in tmp..keep it up..

  • 37. iorichee  |  April 23, 2009 at 2:41 pm

    sayangnyer ina….
    kalo PPUM punyer kolej…
    keje mmg dah confrim dalam tangan…
    tak yah susah nak cari keje kat luar dah….

    ladeeviolet….
    bole xde hal punyer
    as long as GCPA atas 3.75
    takde masalah…
    bole jadi researcher,
    saintist pun bole,
    selagi jiwa raga kita nak belajar….

    ‘nothing is impossible’

    • 38. ummulmursyida  |  April 26, 2009 at 4:48 am

      abg richee..
      kos ni xley apply kerja forensik eh??
      kne buat second degree ke??
      =(

    • 39. ladeeviolet  |  June 13, 2009 at 6:13 pm

      tapi la kan sy dgr from msu punya lecturer,klau nak amik medic better amik bio-med dulu then sambung ke mbbs…klau sy calculate lebih kurang 6 thn gak ni…but lecturer tu kata lagi klau nak medical science pon ok gak..sebab jimat masa …but medical science ni satu je prblmnyer…dier tak luas bidang kerjanya…

      so,soklan hamba di sini ye…medical science untuk kerja apa ek…and same goes for bio-med…klau ader kesmptn tlg explain…muchas grasias…

  • 40. iorichee  |  April 26, 2009 at 7:25 am

    tak sure laa…
    bole apply ker tak…

  • 41. ekin  |  April 28, 2009 at 8:40 am

    best ker bdg TMP ney??
    sy dak lpsn SPM n ad apply bdg ney..tp sy x bape taw la psl bdg ney..bley x abg richee cite sket kat sy..pape pon email sy kat ekin_2709@yahoo.com..tlong ea..thanx..:)

  • 42. ekin  |  April 28, 2009 at 8:49 am

    sy dak lpsn spm..ad apply kos ney..tp sy x taw sgt la pase kos ney..bley x cite kat sy..plezz ea..ney email sy ekin_2709@yahoo.com..thanx..

  • 43. sue  |  April 28, 2009 at 6:12 pm

    kak sy minat dtmp ni tp tkut xleh wt la..
    2yg ws2 nk amek ni

  • 44. neha  |  April 29, 2009 at 3:47 pm

    Rugi btl ina xterima tawaran diploma teknologi makmal perubatan program under fakulti perubatan dgn pusat perubatan universiti malaya.. merujuk kepada link ini http://www.ummc.edu.my/index.php?option=com_content&task=view&id=610&Itemid=1518 saya rasa program ini amat bagus..lagipn terdapat penajaan sprt dalam link ini..http://www.ummc.edu.my/index.php?option=com_content&task=view&id=1188&Itemid=1

  • 45. neha  |  April 29, 2009 at 3:52 pm

    tapi xtahu jugakkan cik ina..maybe awak tolak kursus tu utk pegi ke matrik..matrik pn bagus jgk..terus pegi degree..poiter tinggi boleh buat medic

  • 46. iorichee  |  April 30, 2009 at 10:55 am

    oklah…
    course nieh base on
    menghafaz fakta..
    kalo u all ada daya ingatan yg tinggi..
    bole ambik…
    x tinggi pun bole…
    banyakkan membaca,
    berbincang,
    cari main point setiap subjek…
    baru lah korang faham…
    as long korang faham subjek nieh
    u all bole bawak…
    dulu minat subjek mikrobiologi…
    tapi dapat keje kat histologi..
    masa belajar dulu mmg x suka histologi
    sebab susah, banyak fakta kena hafal..
    tapi bila keje
    baru tau
    sebenarnyer simple dan senang jee…
    sebb masa belajar dulu
    dah set dalam mind
    histologi nieh susah…
    rupanyer2 senang giler2…

  • 47. iorichee  |  April 30, 2009 at 11:15 am

    http://www.fsk.uitm.edu.my/index.php?option=com_content&task=view&id=36&Itemid=39

    nieh subjek korang ambik kat uitm…
    bila tgk balik
    dah makin kurang credit hour…
    oh ya…
    yang nieh untuk diploma…

  • 48. milin  |  May 2, 2009 at 8:19 am

    salam,
    ni case urgent!!
    kalo wat diploma tmp,
    boleh terus sambung wat ijazah ke?

  • 49. milin  |  May 2, 2009 at 8:21 am

    sori2!
    tetinggal soalan plak,
    kalo wat degree bape tahun?

  • 50. iorichee  |  May 3, 2009 at 7:05 pm

    diploma 3 tahun…
    kalo wat kat UiTM
    2 tahun teori
    1 tahun praktikal

    pastuh nk sambung degree
    bole jer…
    sambung degree rasanyer 2 setengah tahun
    kiranyer terus masuk 3rd Sem..

    • 51. milin  |  May 4, 2009 at 6:25 am

      tenk kiu!!

  • 52. kambing  |  May 4, 2009 at 11:15 am

    Ahaks..korang..kalo yg minat nak amek mlt ni..masuk ajer kat KOLEJ SAINS KESIHATAN BERSEKUTU KEMENTERIAN KESIHATAN.kolej ni menghimpunkan pelajar yg memohon mengunakan borang SPA8 tu.terdiri daripada nurse,ma,radiografer,dispenser,mlt dan lain2.syarat nyer pun senang ajer jika dibandingkan dgn kolej universiti /IPTA seperti di UiTM,UDM atau UM. ni link prospektus ( http://www.moh.gov.my/opencms/export/sites/default/moh/download/teknologi_makmal_perubatan.pdf )..tgk kan senang aje..kalo sesiapa yg dpt LULUS SPM sekurang2nya mendapat 8E utk Matematik, kalo anda aliran sastera dan mengambil matapelajaran sains teras atau rampaian sains anda harus lah mendapat kepujian sekurang2nya C6 atau jika anda pelajar aliran sains tulen dan tidak mendapat tawaran belajar di mana2 IPTA kerana tidak credit dalam subjek sains tulen.tidak mengapa kerana anda layak utk memohon di cni..anda hanya perlu lulus sekurang2nya lulus 8E bagi 2 matapelajaran sains tulen diambil dari subjek biologi, kimia,fizik,add maths.dan jika anda memenuhi syarat ini anda adalah diberi keutamaan..dan jika anda setakat LULUS aje SPM tanpa syarat tu..aku rasa mcm susah ckit nak dapat..dan satu lagi..anda berpeluang utk belajar di Institute for Medical Research (IMR) yg terulung..menjadi pusat rujukan utk virus H1N1 tu..jom masuk KKSB KKM..best…

  • 53. ummulmursyida  |  May 4, 2009 at 11:13 pm

    wah kambing..
    perfect..!!!
    thanks..
    baik awak leave ur emeil here, incase ade org nk tanya ape2 lagi..
    memang bagus pon kalau masuk under KKM
    btw, thanks drop by kat pulutkuning..

  • 54. iorichee  |  May 5, 2009 at 1:57 pm

    yup….
    As i tell before
    IMR is best medium to study…..
    setakat nieh…
    Subjek pembelajaran IMR the best among IPTA@IPTS…
    then korang akan dapat elaun lagi…
    cuma ptptn x sure bole mohon ke tak…
    different place will give a different experinces…
    pilih la yang terbaik….
    kalo tak tau nk pilih
    wat solat istikarah….
    aminn…..

  • 55. kambing  |  May 5, 2009 at 3:54 pm

    Yup btl tu..lgpn elaun yg diberi sbyk rm 621/sebulan dgn jaminan kerjaya dgn makmal di hospital kerajaan adalah benefit yg penting.
    tambah lagi lulusan ni jika layak boleh memohon utk pengajian peringkat degree dalam bidang perubatan,pergigian,farmasi,bioperubatan,biologi,kimia,fizik kesihatan,forensik,dietatik,pemakanan,mikrobiologi,bioteknologi atau degree teknologi makmal perubatan sprt yg diambil oleh (cik ummulmursyida tu).Ada di antara kawan2 aku lulusan dip mlt yg mengambil degree secara PJJ dlm bidang pengurusan perniagaan dan undang2 pn ade jgk.satu lg, jika anda belajar di UitM atau Universiti Darul Iman sudah tentu/mungkin anda tidak mendapat benefit yg disebut diperenggan di atas..walaupn boleh memohon bantuan pendidikan dr PTPTN/MARA.why not anda belajar for free..xpayah bayar aper2.daftar kursus,belajar betul2,bulan2 dpt duit elaun free pas tu tamat latihan terus dapat tawaran kerja di mana2 makmal kerajaan dgn ikatan kontrak dgn kerajaan selama 5 thn.Kalo di IPTA/IPTS lain anda terpaksa mengeluarkan duit sendiri dan bagi yg tidak mampu terpaksa membuat pinjaman PTPTN/MARA yg akan membebankan anda selepas anda tamat belajar dgn bebanan hutang pendidikan yg nanti dan nasib baik jika anda belajar di UiTM kerana yuran yg rendah..di UiTM pn ade jgk pelajar yg dibwh tajaan KKM yg belajar di UiTM..KKM menghantar sebilangan pelajar terpillih biasanya ke UiTM dan Kolej PTPTL dlm 10-20org la (mengikut ckp kawan aku yg belajar di UiTM under sponsor from KKM.lagipn di Kolej Kesihatan Sains Bersekutu (KKSB KKM di sungai Buluh) atau Institut Penyelidikan Perubatan di HKL ni..anda xperlu struggle bermatian2an utk mendapat CGPA yg power (bg sesiapa yg xberminat utk further study),anda telah di beri jaminan dan anda tidak perlu risau takut pas grad menjadi seorg penganggur sementara, kerana anda akan diserap terus utk menjadi seorg penjawat awam berjawatan Juruteknologi Makmal Perubatan U29 dgn gaji permulaan kasar sebelum tolak KWSP ~ rm2000 dan akan naik setiap tahun lebih kurang rm60..ok la tu kan..sedangkan kwn2 anda di UiTM dan UDM yg belajar kursus yg sama terpaksa belajar separuh mati utk mendapat pointer yg cemerlang yg jika boleh mendapat sijil dean list utk menempah tempat bg jawatan Juruteknologi Makmal Perubatan U29 di makmal awam atau private..disini dapat lah di conclude kan..baik lah anda memilih utk memasuki program MLT under KKM..best tau.senang ajer.sekian dulu pada bahagian terakhir.kepada kawan2 yg berminat amek lah peluang ini utk menjadi seorg MLT.byk peluang yg ader pentingnya usaha..daa

  • 56. kambing  |  May 5, 2009 at 4:31 pm

    OOPps..satu lagi lupe nk bgtau system pembelajaran di KKSB/IMR adalah berbeza dr IPTA/IPTS lain..di sini di tekankan aspek penilaian pelajar secara praktikal..so anda tidak perlu risau takut xboleh bawak kursus ini.xperlu isau dgn exam yg memeningkan kepala,menghafal dan memahami fakta2 kompleks seperti dlm subjek genetik tu..bunyi jer subjek2 tu mcm susah kan..tu jika anda belajar subjek itu secara teori yakni secara terperinci tetapi jika di tekankan kepada praktikal ianya adalah senang sajer..kebanyakan makmal di Malaysia sekarang dilengkapi dgn mesin canggih utk membantu dlm proses mendapatkan keputusan utk ujian makmal..ada sebagai pekerja di makmal perubatan sudah memadai dgn hanya tahu untuk melakukan kerja dignostik di makmal,operating mesin mengikut SOP dan menjalankan kerja QC,terdapat juga makmal yg mementing kerja hands on seperti kerja di makmal patologi (histopatologi/cytology/special staining), microbiologi..kerja memerlukan kepakaran praktikal yg tinggi dan sekiranya anda minat dan melakukannya setiap hari,ianya akan menjadi rutin dan akan menjadi satu perkara yg SENANG..terdapat byk lagi subjek teknologi makmal dan kebykan menjurus kepada aspek praktikal dan di IMR sajerlah aspek praktikal adalah keutamaan..so baiklah anda memohon utk menjadi pelajar MLT under KKM..senang ajer..ingat adik2 practical made easy..

  • 57. ummulmursyida  |  May 6, 2009 at 2:06 am

    betol x kalau sy kate yang IMR is the best stakat ni sebab die totally fokus pada makmal perubatan..
    macam kat IPTA (UiTM) ni sendiri, banyak gak subjek yang merepek kitorg belajar..
    bikin tension kepala lagi ade..
    macam subjek counseling la, creative therapy, yang xde relate ngan makmal pon
    Opss.. No offense..
    bila agaknya U41 untuk TMP wujud??
    sayangnya saya x terdedah dengan maklumat yang oirichee dan kambing bagi..
    kitorang tau yang ‘mainstream’ je..
    xpe, ape2 pon saya akn teruskan ape yang dah dimulakan..

  • 58. noor  |  May 6, 2009 at 5:07 am

    camne nk apply imr 2?

  • 59. noor  |  May 6, 2009 at 5:13 am

    bpe thn kt imr 2?cm amek diploma ke?kalu nk amek MLT kt ipts untk wt degree ok ke?

  • 60. secret  |  May 7, 2009 at 4:54 am

    haiz..lpas degar EN.kambing nye penerangn..rasa excited la plak nak masok KKM tuh…ermm saya skang blajr kat ptpl shah alam, intake jun tapi masok april, lom start blajar lagi….agak2 bole ke saya tukar masok KKM tuh?.. sempat lagi x?… btui ka dapt elaun? yuran pengajian x yah bayar ke? so saya x yah pening2 pk pasal kewangn la ek…tapi kalo x bayar yuran pengajian or yuran pengajiannya rendah,so dari mana KKM nak dapat income?

  • 61. secret  |  May 7, 2009 at 4:57 am

    pe kate klo sesape yg nak jawabkn solan saya ni hntar je kat email saya.. yana_fiza91@yahoo.com.my…sbb saya nak tau ngn segera…

  • 62. iorichee  |  May 7, 2009 at 9:40 am

    ummul…
    awak ambik degree MLT…
    so penerimaan pembelajaran mmg ada lain skit dari diploma…
    bila kita ada degree
    maknanyer kita kena jaga orang bawahan…
    ingat lah…
    org bawahan nieh perangai dan ragam lain2…
    so…
    subjek yg awak ambik tuh mmg berlainan compare kami yg diploma…
    sebab U41 jarang kena wat keje teknikal…
    tapi awak kena tau skop keje kami…

  • 63. iorichee  |  May 7, 2009 at 9:45 am

    ohya….
    diploma kat UiTM pun lebih kurang sama dengan IMR…
    cuma IMR btol fokus pada keje2 teknikal pada makmal…
    batch saya dulu ada tambahan subjek seperti
    kelas komputer,bahasa inggeris, Agama, PBSM, dan lain2…

    kita belajar bukan takat jadi pekerja yg cemerlang…
    tapi menjadi insan yg gemilang…

    masing2 ada sumber kekuatan yg berlainan…
    usahlah kita bandingkan sangat antara IMR,UiTM, master skill, PTPTL, UKM, USM, PPUM, dan laiin2…
    yang penting kita dapat belajar dan menjadi pekerja yg cemerlang dan insan yg gemilang…
    InsyAllah….

  • 64. iorichee  |  May 7, 2009 at 9:47 am

    banyak btol info IMR dari ‘kambing’
    terima kasih atas maklumat awak tuh…

    saranan saya pilih la IMR…
    walaupun saya dari UiTM…
    tapi UiTM tetap di hatiku…

    heheheee….
    jangan marah aaa….

  • 65. ummulmursyida  |  May 7, 2009 at 9:52 am

    abg oirichee..
    si ‘noor’ ni die tanya sy hari tu, pointer untuk buat degree kat uitm..
    brape ek?
    sy pon x sure pasal mende tuh..
    die takut pointer die x lepas nk apply MLT..
    sy cadangkan IMR kat die tp die nk degree jugak =P
    bg info ckit bang..
    yeah..uitm di hatiku =)

  • 66. iorichee  |  May 7, 2009 at 10:05 am

    rasanyer IMR takder lagi utk degree…
    kat nk sambung dari diploma ker degree…
    kalo tak silappointer dier 2.5
    kalo tak silap laa…
    dah lama tak check balik….

  • 67. kambing  |  May 7, 2009 at 1:22 pm

    Hehe tau2 jer la..mgkn gak info aku salah.aku ni ader byk kawan2 mlt kat tempat keja aku..tapi aku kerja lain.jawatan aku penolong pegawai sains.berkelulusan diploma mikrobiologi UiTM..buat kerja lebih kurang mcm mlt gak.kebanyakan mlt yg kawan aku tu dr mcm2 tempat blaja.ader dr imr ader dr uitm,kolej swasta pn ader.kat tempat keja aku ader beberape org jer yg jawatan mcm aku..bagi aku sama jer mlt lulusan maner2 pn.janji leh buat keja kat makmal.mcm aku ni.aku bkn mlt tapi aku pn boleh gak wat keja makmal mcm diorg tu..kepada cik ummulmursyida tu..mmg tu la subjek untuk bos2 peringkat atasan..sprt kate oirichee tu..utk peringkat degree nyer jawatan..dah xbyk kerja teknikal yg diorg buat..lebih byk kepada pengurusan.walaubagaimanapn tentu la kena tahu kerja2 basic kat makmal atau lebih lagi drp kerja rutin makmal.maklum lah bos.aku sajer jer promoto mlt imr..sbb senang utk jadi mlt jika msk sana..pilihan yg bijak utk saper2 nk jadi mlt..apepn aku ni lulusan UiTM jugak..tentu lah UiTM tetap dihati..sekurang2 aku ader jugak pengalaman indah semasa berada di kampus atau sebagai pelajar universiti UiTM.daaa

  • 68. iorichee  |  May 7, 2009 at 11:34 pm

    oooo…..
    diploma mikrobilogi…
    naper tak try ambik jawatan MLT mikrobiologist…
    rasanyer sama je skop keje…
    cuma kalo kambing sambung degree…
    bole jadi Pegawai Sains Mikrobiologist…
    dah ada pengalaman keje as MLT microbiologist
    ada degree mikrobiologi
    so jawatan pegawai sains Mikrobiologist mesti dalam tangan…

    huhuhuuuu…
    walaupun keje MLT gaji kecik compare dengan lain
    tapi aku masih dapat enjoy my life…
    bole pi cuti mana2….
    sabtu ahad bebas…
    heheheee….

  • 69. ummulmursyida  |  May 8, 2009 at 3:15 am

    Secret, KKM tu kan goverment punyer..
    kerajaan la yang akn kasik income tuh..
    betol. kwn saya buat farmasi kat KKm tuh, memang dapat elaun..
    mcm UITM jugak la, yuran rendah sebab dapat subsidi kerajaan..
    betol x para post grad UITM sekalian???

  • 70. iorichee  |  May 8, 2009 at 11:41 am

    btol….
    asal nyer UiTM untuk anak2 bumiputra yg tak berkemampuan
    belajar di Universiti yg bertaraf dunia…
    sebenarnyer blajar di Universit2 lain mmg berkos tinggi…
    so kita patut bersyukur dgn apa kita ada….

  • 71. ummulmursyida  |  May 8, 2009 at 12:01 pm

    lagi satu, abg richee..
    sy ade berchatting ngan slh seorg commenter pulutkuning pasal kemasukan uitm nih..
    die ckp..
    ‘ade kwn saya kate kan kak, kalau pointer rendah, pilih je uitm, senang dapat..’
    komen ckit abg richee..
    panas gak saya bace statement tuh..
    ehehehe

  • 72. secret  |  May 9, 2009 at 2:25 am

    owh btul gak…terimas semua, lepas baca korang pnya komen2 nih..saya dah mula minat ngn bidang nih..klu sebelum nih saya mmg x minat gile..tapi saya di push oleh pihak PTPTL ngn ayah saya, so terpaksa la amik…skarng minat dah terpupuk da
    hehehehe….
    TERIMA KASIH tok kak ummu, abng kambing ngn abang richee..
    see u soon daaa….

    • 73. ladeeviolet  |  June 13, 2009 at 6:02 pm

      serius secret from ptpl ke…what sem?ni yg terasa jejak kasih ni…sy pon org ptpl jugak…sbb kecewa dgn spm tu yg bwk diri gi ptpl ni…tapi jgn pndg rndh kat dmlt ni tau….wlau dok dlm lab je doesnt mean kita as mlt tak penting…sy mmg mnt dlm dmlt ni…

      • 74. syaz  |  July 14, 2009 at 2:51 pm

        ladeeviolet dak ptpl kew??? dah sem brape nie??? sy pon dak ptpl… amik course mlt gak… tp sy dah sem 3…

  • 75. ummulmursyida  |  May 9, 2009 at 3:41 am

    akak ucapkan goodluck untuk kamu Secret..
    harap2 someday kite boleh jumpe, skali ngan abg richee dan jugak abg kambing..

  • 76. iorichee  |  May 9, 2009 at 7:08 am

    HHmmmm….
    Ummul…
    Jangan berasa camtuh…
    Pihak pengurusan UiTM berpandangan jauh dari kita fikirkan
    sebabnyer
    mereka sedar..
    mungkin ada student yg bermasalah masa di matriks ataupun belajar diploma dulu2…
    mungkin ada masalah keluarga
    mungkin ada masalah penyakit yg dihidap
    mungkin jugak ada masalah anasir2 luar
    yg mungkin sekali di luar jangkaan kita….
    fikir2kan lah…
    not all of us is lucky…

    kemasukan pointer rendah
    tak bermaksud UiTM nieh teruk…
    ada student yg tak berapa pandai
    nk jugak belajar…
    so
    kemana kah dia bole pergi…????
    bolekah dia memohon…
    IPTA @ IPTS yg memerlukan kemasukan pointer yg tinggi…???
    pintu kemasukan ke UiTM tetap terbuka
    kepada mereka ingin melanjutkan pengajian
    walaupun pointer rendah…
    bagi mereka…
    semangat pelajar sangat penting dari poniter…

    biarkan mereka ingin katakan…
    pada mereka yg telah menjadi alumni UiTM
    pasti faham….
    UiTM bukan saja untuk menjadi pelajar cemerlang
    bahkan menjadikan insan yg gemilang….

    kita kena lihat kejayaan pelajar2 UiTM yg dikatakan ‘low class’ nieh….
    walaupunkita bukan dalam senarai Universiti yg top 200 sekali pun
    pelajar kita tetap terbaik
    sama dalam akademik mahupun kerohanian….
    jangan la kita riak, sombong mahupun angkuh
    dengan pemberian tuhan…
    InsyAllah….
    selagi kita bersyukur tak kita kita belajar dimana pun
    UiTM,UM,UKM,UPM,USM,PTPTL,MAHSA,MasterSkill,Cosmopoint,
    dan lain2…
    jangan kita sombong dengan kecerlangan akademik…
    sebab bila2 masa saja Allahh bole tarik nikmat tuh…
    kita bole saling belajar satu sama lain…
    sebab setiap Universiti ada kekuatan masing2….
    peaces for all…..

    MAAFKAN SAYA JIKA ADA YANG TERASA….
    Hamba Hanyalah Insan Yang Lemah….

  • 77. iorichee  |  May 9, 2009 at 7:10 am

    Pada secret….
    teruskan perjuangan kamu…
    InsyAllah
    mungkin satu hari nanti kita berjumpa dengan yg lain2….
    bumi nieh bulat jee…
    dan malaysia pun kecik jee..
    pusing2 kat situ jugak…

    • 78. hafiz89  |  July 20, 2009 at 6:06 am

      em bleh tanya x bro. kos penuh bidang ne cause saya nhak amek bidang ne kat KLMU la. plz

  • 79. kambing  |  May 9, 2009 at 7:28 am

    Kepada secret…teruskan niat ko tu utk blaja..tanamkan minat dlm bidang ni..bidang ni leh jadik periuk nasik bile kamu dah keja sok.one more thing,jgn setakat stop jadik mlt jer..blaja lagi ke peringkat tinggi pas tu bila dah jadi org atasan naikkan profession mlt ni tau…abang kambing hrp ko leh jadi mlt berjaya satu ari nanti.

  • 80. kambing  |  May 9, 2009 at 7:55 am

    Kepada Encik Iorichee..ehmm,aku ader gak cita2 nak buat degree dlm mikrobiologi.pastu nak naik pangkat jadik pegawai sains C41.jawatan aku skrg Penolong aje C27..tapi dah kerja ni rasa malas lak lagipn xder kursus PJJ la utk buat kursus mcm tu.xkan ler aku nak berenti kerja nak masuk program sepenuh masa..xper la..ader rezeki ader aku tentu sambung jugak..cita2 mmg tinggi nak jadi professor in mikrobiologi…nak mengkhusus dalam bacteriologi diagnostic xpn mycology..hehehe
    (Reply utk Komen 66)..betol sngt2 tu cik ummulmursyida..di KKM tu mmg blaja free of charge..dpt elaun semua tu mmg betol..anda just blaja jer rajin2..tapi anda kenalah ikat kontrak perjanjian dgn KKM utk bekerja dgn KKM/Kerajaan selama 5thn.
    Keburukannya satu ajer anda xboleh melanjutkan degree terus selepas tamat blaja kerna anda ader kontrak dgn kerajaan.harus tamatkan kontrak dulu selama 5 thn br la leh buat degree secara sepenuh masa.apepn jgn risau kebaikan nya mmg banyak la…tapi jika anda ingin melakukan secara PJJ boleh ajer..tapi xbyk kursus dlm sains makmal ni dlm PJJ ni..
    Saya pn xpuas ati gak bile org kata kemasukan utk UiTM tu utk pelajar xberape pandai..kita ader special reason kenaper kita pilih UiTM ni..Mcm saya ni pilih UiTM sbb yuran murah dibandingkan dgn Universiti lain..lagipn family saya org susah..keputusan SPM saya layak utk saya amek Diploma dkt universiti lain..sblm buat keputusan buat diploma mikrobiologi pn saya ader dapat twaran buat matrik..tapi akhirnya UitM tetap dihati..Sayang UiTM..

  • 81. ummulmursyida  |  May 9, 2009 at 8:09 am

    SECRET, ABG OIRICHEE, DAN ABG KAMBING..
    BLOG PULUTKUNING YG VERSION NI MAMAT DAH TUTUP…
    SEMUA DISKUSI AKN DI SAMBUNG KAT BLOG BARU KAMI..

    http://pulutkuning.wokeyh.com/?p=921
    KLIK JE KAT LINK TU, PAGE PASAL MAKMAL PERUBATAN..
    JUMPA DI SANA YA..

  • 82. iorichee  |  May 9, 2009 at 8:48 pm

    jumpa kat sana…

  • 83. aten  |  May 20, 2009 at 2:42 am

    subjek maths ad x blaja dlm course niyh?
    ataupon mmg yg senarai itu jer?

  • 84. aten  |  May 20, 2009 at 2:50 am

    and plz email me coz nk pilih course tok degree
    nadiadiya@yahoo.com

  • 85. tab  |  May 21, 2009 at 6:26 am

    nak tanya sikit.berapa.berapa kos pengajian bidang diploma farmasi di masterskill.plss

  • 86. babon saints  |  June 2, 2009 at 8:50 am

    mlt maner leh blja add math..ader diantara kitaorg ni budak2 sastera..diorg ni kalo blja add math tentu tak lepas la diploma ni..mudah2 jer la..

  • 87. chibi_chibi  |  June 16, 2009 at 2:39 am

    mana yang bagus teruskan stpm sc stream atau amik diploma tmp?

  • 88. eyda  |  June 18, 2009 at 12:06 pm

    ai susah gak..nasib lulus.ken bru

  • 89. eyda  |  June 18, 2009 at 12:07 pm

    studnt kt kist

  • 90. eyda  |  June 18, 2009 at 12:07 pm

    salam sume

  • 91. eyda  |  June 18, 2009 at 12:21 pm

    dlu sy xtau ape sbrnye mlt.msk sem1 belajar xberape,main2 ye.exam fail,n repeat hehe.msk sem2 usaha 2 ad la ckt wlupn xsepenuhnye.n now lps bce cmmnt ni rasenye semangat membuat2.harap ken2 sume dpt mmbntu..

  • 92. finas  |  June 21, 2009 at 4:10 am

    wow…tq banyak2 erk,,, dpt jadi panduan tok kitorang bljar nanti,,, : )

  • 93. cat  |  June 28, 2009 at 1:18 pm

    salam sume….. mcm mane plak kalu sy nak amek bachelor in clinical laboratory science di unikl?????????????

  • 94. cat  |  June 28, 2009 at 1:20 pm

    same ke kos clinical laboratory science dgn teknologi makmal perubatan??????/plizzzzz……sy nak tau sgt sbab sy akn masuk unikl 12 july nie???????????

  • 95. cat  |  June 29, 2009 at 2:18 pm

    bley x kalu sy nak smbung smpai phD??????????

  • 96. dd  |  July 10, 2009 at 1:44 pm

    nak tye..bidg tmp ni byk ke peluang pkrjaan??
    n standard gaji lak bape klu utk lepasan degree??

  • 97. MIYA  |  July 10, 2009 at 2:41 pm

    kte bru msuk ptpl shah alam amek dtmp, ssh x kos ni?? ley share??

  • 98. hafiz89  |  July 20, 2009 at 5:57 am

    ya aq pon nak tau gak kos penuh bidang ne plz plz plz

  • 99. moi  |  July 20, 2009 at 4:07 pm

    best bljr MLT neh. banyak yang kita dapat tau. mcm aku, aku bljr diploma farmasi. farmasi boring la. tapi okay la untuk aku kot. sebab subject2 MLT neh nak kene hafal memanjang. aku kurang sikit bab2 hafal2.. bab2 teori, kira2 aku oke.

  • 100. mmsy87  |  July 22, 2009 at 6:06 am

    sila ke pulutkuning.wokeyh.com utk site baru..terima kasih

Trackback this post


Categories


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: